Egyéb kategória Sztori, történet

Egyiptom Sakkvilágbajnokság: Nyolcadik nap, hatodik forduló. Jól jönne a szabadnap…!

Nyolcadik nap, hatodik forduló. Vegyes felvágott... jól jönne a szabadnap!

A világbajnokság hatodik fordulójához érkeztünk. Kivétel nélkül mindenkinek igazán jól jönne a szabadnap, ami a kezdeti versenykiírásban most lett volna. A gyerekek sokkal fáradtabbak és többet alszanak dél környékén is. 

Az egyiptomi rém, Mr. Fosirgálás 🙂 is bekopogtatott két szülőnél, akik így végül a szálloda szobájából (mondhatnám egy lépésnyire a biztonságot nyújtó wc-től) izgulták végig a gyerekeik partiját.

Még mielőtt azonban felvenném a napi krónikás szerepét és megénekelném a nap történéseit, hadd mondjak gyorsan köszönetet azoknak, akik olvassák ezt a blogot – és még nagyobb köszönet azoknak, akik valamilyen formában vissza is jeleztek. Nagyon jól esik a visszacsatolás, hogy a munkámat, munkánkat érdemes csinálni! Több üzenetet kaptam már, hogy milyen jó ez és csak így tovább!

Kedves Olvasók! Nektek is csak így tovább! Kérlek sűrűn nyomkodjátok a LIKE gombot, és akár üzenetben, akkor a posztokhoz fűzött üzenetben bátran írjátok meg véleményeteket. (Persze csak akkor, ha jó 🙂 🙂 🙂

Külön köszönetem fejezem ki Pálkövi Józsefnek (aki a sakkoktató képzéseim egyik vezetője volt) a biztató, bátorító e-mailjei miatt! Megtisztelő, hogy a rutinos mester figyel minket és segítő tippjei aranyat érnek!!

Nagy Norbi kapcsán viszont eszembe jut a minapi sztori, mikor az ellenfele egy tele táblánál döntetlen igénnyel fordult a bíróhoz és Norbi mondta, hogy Noooo! Bár én nem láttam az incidenst, de valahogy így tudom elképzelni Norbit, mint ahogy Laár András a videoban teszi:

Tegnapi nap történéseiből kimaradt, hogy a forduló kezdeténél hatalmas rendőri kísérettel megérkezett Egyiptom miniszterelnöke, Mostafa Madbouly (ha jól láttam). Nagyjából 10 percet volt a játékosok között – jó pár testőr kíséretében. Belenézett a játszmákba, sőt, az G8-as lányoknál egy partiban még szóval is tartotta az egyik kis csajt… 🙂

Kiemelt vezető, rendőri kísérettel és testőrökkel érkezett a világbajnokságot megnézni

A hatodik forduló értékelése:

G8
Kiss Villő (1056) – Iyaloo Hamutumwa (Namíbia) 1-0
Villő egészen gyorsan nyert ma! Gratulálunk! Ha akartok egy igazán aranyos értékelést nézni, akkor ezt a videot semmiképp se hagyjátok ki! 😉 🙂
Kiss Villő (G8)
O8
Bai Moxuan (Kínai) – Nagy Norbert (1413) 1-0
A készülés kapcsán már láttam, hogy ez a kínai kis srác is „géppuska kezű” lesz, mint Norbi. Ha két géppuska csap össze, akkor abból még jöhetünk is ki jól… azonban a kínai fegyver volt (most) a jobb. Norbi a kavarásban furcsa mód nem érezte a veszélyt, és a végére egy szép mattkép, az Anasztázia mattja került a táblára. Örülni persze ennek csak akkor tudtam volna, ha mi adjuk… Holnap már tényleg itt lesz az ideje javítani!
Nagy Norbert (O8)
G10
Martikanova Amalie (Csehország, 1199) – Vadkerti Anna (1123) 0,5-0,5
Annát ilyen szomorúnak még akkor sem láttam, mikor vesztett! Elmondta, hogy tiszt előnye és nyert állása volt, szóval minden szuper, mikor kiszámolta, hogy nem lesz örökös sakk… aztán sajnos mégis lett – így be kellett érje a fél ponttal. Kis idő elteltével és megnyugodva viszont azt mondta: „holnap viszont nyerek!” Úgy legyen!
Vadkerti Anna (G10)
O10

Szakolczai Alex (1629) – Hallmundarson Birkir (Izland, 1532) 0-1

Alex ma is nagyot küzdött, azonban egy kötést sajnos a végén elnézett és ez okozta a vereségét. Sokkal többet nem tudtam meg tőle, mert nagyon szomorú volt. Vereséget győzelemmel a legjobb feledtetni, úgyhogy én ezt ajánlom holnapra!

Szakolczai Alex (O10)

Hegedűs Bernát (1641) – Saravanan Keertieshvar (MAS, 1186) 0,5-0,5

Fájó döntetlen. Bernát gyalog előnyben leszámolta a nyerő egyszerűsítést, majd a második lépéssel kezdte… így gyalogot veszített – és belement a döntetlenbe. A csuda vigye el! Kár érte! Holnap gyerünk Neked is!
G12

Kiss Inez (1569) – Do Ha Trang (Vietnám, 1251) 0-1

Szintén fájó vereség. Az állás egy rettentő bonyolult, két bástyás végjátékba torkollott, ahol első ránézésre még azt is nehéz megtalálni, hogy most éppen ki a támadó és ki a védekező fél. A tervkészítés pedig szintén nem volt egyszerű. Segítség lehetett volna pár alapelv, vagyis alap gondolat, amik a bástyavégjátékokban nagyon fontosak: aktivitás, szabadgyalog képzés… A vereség fáj, viszont a partiból rengeteget lehet tanulni! Holnap győzni kell Inez, mindegy ki jön (ül) szembe velünk!

Kiss Inez (G12)
O12

Mészáros-Csonka Dávid (1871) – Liu Huaqi (Kínai, 1510) 1-0

Szép szál legény ült ma Dáviddal szemben! Azonban a magyar tehetség nem ijedt meg, sőt, magabiztosan vezette a partit. Egy ponton még az ellenfél is átpártolt hozzánk: inkorrekt tisztáldozattal próbált előnyre szert tenni. Nem volt jó ötlet… Dávid büntetett! Bravó!! Csak így tovább holnap is!

Mészáros-Csonka Dávid (O12)
Mészáros-Csonka Dávid és Nagy Norbert a forduló előtt tanakodnak
A forduló után a hotelbe hazatérve megnyugtató hírek jöttek a két szülőtől, Barbitól és Ágitól, hogy jobban vannak. Jött a közös vacsi, majd rövidebb partielemzések, hogy ma mindenki időben tudjon ágyba kerülni.
A szobám felé jövet azért lefotóztam a Holdat, mert parádésan nézett ki! (A kép kevésbé adja vissza.)
Gyönyörű Egyiptomban még a Hold is!

Hajrá magyarok!

(A hatodik forduló értékelését Kiss Gergő, dr. Benedeczky Lehel, Radnai Ádám és jómagam raktuk össze.)

Gál Péter (sakkoktató)

 

Nagy Norbi támogatói. Hálásan köszönjük!

Még szintén kedvelheted