Egyéb kategória Sztori, történet

Egyiptom Sakkvilágbajnokság: Kilencedik nap, hetedik forduló: fekete nap volt a mai…

Kilencedik nap, hetedik forduló: fekete nap volt ez a mai...

A magyar csapat fekete napja. Fájó vereségek sokaságát „kaptuk”, melynek hátterében minden bizonnyal a fáradtság áll. Egyedül Szakolczai Alex (O10) nyert, neki hatalmas gratula!

Az 1500-as években élt egy személy, aki IX. Károly francia király udvari orvosa volt, képzett csillagász-asztrológus, misztikus jós és még gyógyszerész is volt. Arról lett híres, hogy az emberiség jövőjére vonatkozó jóslatokat tett, amiket a mai napig használnak – vagy pedig használni akarnak. A nevét gondolom már minden blog olvasó kitalálhatta, ő volt Nostradamus.

Ha valaki úgy vélné, hogy a tegnapi írásom, miszerint nagyon kellene a magyar csapatnak a szünnap és nagyon fáradtak vagyunk, finoman célozva/jelezve a sorok között, hogy ebből így baj lesz… szóval ez az írás jóslás volt, akkor téved. 🙂 Én nem vagyok Nostradamus, csak látom a gyerekeken, hogy mi megy rajtuk végbe.

Viszont legyünk tényszerűek: ez a versenyforma (fordulók egymás után 11 napon keresztül) bár piszok nehéz így, nem csak a magyaroknak piszok nehéz! Mindenkinek ugyanúgy!

Egyet tehetünk… vagyis tehetnénk… vagyis (remélem), hogy tenni fogunk: összeszedjük magunkat! Különben ripityára fognak minket verni…

 

Nehéz
most a sakkról beszélni, írni. Nekem is van személy szerint gondom: a
tanítványom eredménye hosszú sánc (0-0-0), így a helyzetre megoldást
szeretnénk találni, nehogy totális összeomlás legyen a vége.

Ami jó hír, hogy tegnap Ádámmal
elkezdtük a külföldi csapatok interjúztatását is. Namíbia és Mexikó
csapatival már sikerült, holnap pedig folytatása következik.

Beszéltünk például az O8 korcsoport csodagyerekének, az orosz Shogdzhiev Roman édesapjával, hogy beszéljen arról, a gyereke mit, mennyit és hogyan sakkozik. Bár elég jól töri az angolt, de kötélnek állt és azt mondta, hogy a  verseny végén a gyereke is adhat interjút – addig nem.
(A verseny végén mint világbajnok fog interjút adni, én ebben 100%-ig
biztos vagyok a partijait elnézve! Jelenleg 7/7 vezeti a versenyt és én
már azon csodálkoznék, ha valaki fél pontot le tudna csípni róla…)

Szóval azért tesszük a háttérmunkákat, hogy minél értékesebb és izgalmasabb anyagok jöjjenek össze!

A hetedik forduló elején Barbival és Eszterrel templom nézőben mentünk, ugyanis a The Heavenly Cathedral jó 15 perc sétára van a versenyhelyszíntől. Hát mit ne mondjak, gyönyörűen néz ki kívülről és belülről is!

The Heavenly Cathedral
The Heavenly Cathedral alagsorának termében

A hetedik forduló értékelése:

 

A szokásos infóknál lényegesen kevesebbet tudok, ugyanis ma este nem volt közös elemzés. Kimenőt/pihenőt kapott a csapat. (A kimenő közös focizás volt, de erről lejjebb bővebben.)

 

G8
Kiss Villő (1056) – Ruslanova Dunya (Türkmén) 0-1
 

Elméletben szép készülés után a gyakorlatban kiderült, hogy Villő a nyitást saját maga ellen is játszhatta volna. A lassú építkezés helyett mindketten úgy döntöttek, hogy gyorsan leharcolják az állást két bástyás gyalogvégjátékra, amiben talán világosnak több gyengesége, sötétnek több játéka volt… Villő bedobott egy kötést csalinak, csak horog nem volt, így egy ellenséges összekötött szabadgyalog úszhatott fel a folyón.

Kiss Villő (G8)
O8
Nagy Norbert (1413) – Firmanyuk Lev Ant (Ukrán) 0-1
Furcsa lesz, amit írok, de szinte semmit nem tudok a partiról. És ennek oka van. Azon kívül, hogy Norbi elmondta, hogy veszített, nem kérdeztem semmi többet. Zsinórban három vereség még a rutinos játékosokat is megtörné… hát még Norbit. Így annyit mondtam neki, hogyha bármit szeretnél a partival, vagy a sakk-kal kapcsolatosan mondani, akkor nyugodtan tedd meg, de én nem kérdezek ma. Bólintott és nem kérdezett, mondott semmit. Nagyon fontos most, hogy mi játszódik le a fejében, mert ilyenkor szoktak jönni azok a gondolatok egy alap játékosnál, hogy menjünk haza, extrém esetben hagyjuk abba a sakkot, stb. Szerencsés esetben pedig az jár a fejében, hogy a jövőben mindent megteszek, hogy ilyen többet ne történjen! (Több edzés, több tanulás!)
Nagy Norbert (O8)
G10

Vadkerti Anna (1123) – Nguyen Lam Vy Le (1344) 0-1

Anna szomorúan jött ki és csak annyit mondott: elnéztem.

Vadkerti Anna (G10)
O10
Saravanan Keertieshvar (Malajzia, 1186) – Szakolczai Alex (1629) 0-1

Bravó Alex! A magyar csapat egyetlen pontját Te hoztad! Szívből gratulálunk! Alex elmondta, hogy a megnyitás kapcsán teljesen „lukra” ment, és bár ismeretlen nyitással volt dolga, így is sikeresen oldotta meg a feladatot. Minőséget nyert, majd szépen érvényesítette. Csak így tovább holnap is!

Szakolczai Alex (O10)

Kopacki Aleksander (Lengyel, 1451) – Hegedűs Bernát (1641) 1-0

Bernát játszott ma a legtovább, nagyot küzdött. Sajnos gyalogot nézett el és onnantól kártyavárként dőlt össze az állása.

Hegedűs Bernát (O10)
G12
Joya Imkhita (RSA, 1183) – Kiss Inez (1569) 1-0
Inez mai ellenfelére olyan repertoárral készült, ami meglepetés lehetett az ellenfélnek, viszont „pont azt a varit nem néztük át”, így kotta nélkül nem a legjobb hangszerelés állt fel. Az ellenfél a középjátékban egy gyalogot adott, hogy tempóra a királyállást egy erőszakosnak álcázott futópárral és mögöttük(?) két gyaloggal megtámadhassa. Inez 8 lépésen keresztül fogadta pontos lépésekkel az áltámadást, még az egyébként épp legjobb minőségáldozatot is, de utána a túlvédekezés elvette a lehetőséget a kizárt futó és a kigyengült királyállás visszatámadásától.
Kiss Inez (G12)
O12
Sobirov Afruzbek (Üzbég, 1619) – Mészáros-Csonka Dávid (1871) 1-0
Sajnos Dávid a parti végén elméleti remi bástyavégjátékot rontott egyben vesztésre. Nagyon fájó fél pont ment el…

Mivel Alexen kívül nem lett volna jó senki interjúalanynak, őt meg egymás után nem akartam, így marad egy rövid video arról, hogy a srácok mennyire együtt vannak és mennyire jól kijönnek egymással.

Nagy Norbi „felgyúrja” Bernátot a partira! 🙂

A forduló után közös vacsi jött, majd az edzők azt mondták, hogy mára elég volt a sakkból, mindenki szellőztesse ki a fejét… Egy részükkel focizni mentünk, másik részük a pihenést választották.

Az esti focis brigád

Folytatás holnap!

Reméljük a jót, várjuk a legjobbat! 🙂

Hajrá magyarok!

(A hetedik forduló értékelését Kiss Gergő, dr. Benedeczky Lehel, Radnai Ádám és jómagam raktuk össze.)

Gál Péter (sakkoktató)

Még szintén kedvelheted