Egyéb kategória Sztori, történet

Egyiptom világbajnokság – Tizedik nap, nyolcadik forduló: kisütött a nap!

Tizedik nap, nyolcadik forduló: Kisütött a nap! Magyar győzelmek sora!

A tegnapi szörnyű nap után mára rendezte a sorokat a magyar delegáció. Gyönyörű pontok és mosolygós gyerekek – erről szólt a nap! Nomeg az esti kikapcsolódásról… 🙂

Ha már a címben azt írtam, hogy kisütött a nap, akkor meg kell jegyeznem, hogy itt, Egyiptomban folyamatosan süt 🙂 Az időjárás olyan 33-35 fok körül lehet szinte mindig, viszont ebből is a fülledt meleg. Tehát medence mellett tök ideális, viszont sétálni, vagy bármi egyéb programra, amiben nincs víz, alkalmatlan.

A tenger vize egyébként 28 fok, a hotel medencéje pedig valami érthetetlen módon 21 fok körül lehet. Utóbbi egészen hideg…

Süt a nap! 🙂 (Fotó illusztráció: getyourguide.com)

A tegnapi pihenős este jót tett a csapatnak, illetve a rengeteg üzenet, amiket kaptam otthonról! Délelőtt három rutinos mesterrel, Taskovits Istvánnal, Pálkövi Józseffel és Gál Tomival beszéltem, akik mindenben próbáltak segíteni. Mindhárom edző egymástól függetlenül azt tanácsolta, hogy fel a fejjel, kitartás és ne feledjük, hogy az edzőknek kell a gyerekekben és a szülőkben tartani a lelket. A helyzet rossz, azonban nekünk ezt nem szabad mutatni. És hogy nekünk is picit ki kellene kapcsolni és valahogy félretenni a sakkot, mert teljesen le fogunk merülni… és kellünk a fiataloknak, most jön a finish! 🙂

A gondolatok nekem mindenképp segítettek és picit visszabillentettek abba, hogy itt nem szabad elpuhulni meg nyunyorogni. Senki nem mondta, hogy ez könnyű lesz! Meg különben is, a melós győzelmek sokkal értékesebbek 🙂

 

A nyolcadik forduló értékelése:

 
A fiatalok keményen és elszántan érkeztek a „ringbe”. Látszott mindenkin, hogy ma nagyon akarnak nyerni! Vadkerti Anna és Nagy Norbi szkanderral próbálta parti előtt csillapítani az energiáit 🙂 (Nagyon egymásra talált egyébként a két fiatal ezen a vb-n! 🙂 ).
Parti előtti szkander 🙂
G8
Kiss Villő (1056) – Conradie Ingrid Anne-Christie (Dél-Afrika) 1-0

Villőnél a nyitási készülés egészen jól kijött, a gyakorlati lehetőségeket elszalasztotta néhány szokásos lépéssel, így ellenfele minőséget nyerhetett volna, de ehelyett egy gyalogvesztést választott. (Szeretjük, ha az ellenfél velünk van! 🙂 ). A taktikailag rossz nehéztiszt pozíciókra készültünk, ami szintén beigazolódott: a süket helyen lévő vezérre olyan csúnyán nézett Villő huszárja, hogy vesztébe menekült a tábla közepén lévő tűzfészekbe, miközben Villő mattképre állt, utolsó leheletével még egy sakkot adott, ahol e4 a matt vagy vezér kérdést vetette volna fel, de ezt csak utólag látta Villő, így maradt egy bástyaelőnyös végjáték. A lényeg, hogy ha picit kalandosan is, de a magyar kislány neve mellé került a teljes pont! Bravó!
Kiss Villő (G8)
O8
Khuslen Bat-Yalalt (Mongol) – Nagy Norbert (1413) 0,5-0,5
Norbin a félelem mellett az elszántságot láttam parti előtt. Ide nekem az oroszlánt is! Egyéb elszámolandó is akadt mongol barátunkkal: az étkezéseknél a mongol különítmény folyamatosan kiszedi az összes sült krumplit! Márpedig Norbi főleg azt szereti… szóval ez már személyes ügy! 🙂
A parti több, mint két és fél órán keresztül tartott. Norbin azt láttam, hogy küzd, gondolkodik! Aztán vége lett. Az ellenőrző pontnál várva megmondom az őszintét , be voltam rittyentve! Negyedik vereséget zsinórban nagyon nehéz kihordani… de mosolyogva jött ki Norbi: döntetlen! Felkaptam a levegőbe és mondtam neki, hogy szép volt! Ma már küzdöttél rendesen! Mire azt mondta: Péter, nagyon nehéz volt! 🙂 (Hát még nekem, nekünk… gondoltam!)
Holnap viszont újra leporoljuk a gól lövő cipellőt! 😉
Nagy Norbert (O8)
G10
Latifi Dionysia (Görögország, 1168) – Vadkerti Anna (1123) 1-0
Sajnos Annának a szkander nem segített. Elnézett egy gyalogot, majd egy kettős támadást… utóbbi pedig már a partijába került. Holnap nagyon várjuk és szurkolunk, hogy pontot hozz! Hajrá!
Vadkerti Anna (G10)
O10

Hegedűs Bernát (1641) – Kalinichenko German Yu (Orosz) 1-0

Bernát egy óra alatt nyert! Először tisztet, aztán szépen az egész partit! Szegény olyan gyorsan megnyerte, hogy én olvasgatás közben észre se vettem, hogy már fent van az ellenőrző ponton. Amire észrevettem, majd 20 percet várt… Nem győztem tőle bocsánatot kérni! (Csak akkor indulhat meg a gyerek, ha a delegációból valaki „átveszi”. Addig az ellenőrző ponton kell maradnia. A többi szülő és Lehel sem volt a teremben, így egyedül rám maradtak ekkor a fiatalok.) Mea culpa!

Hegedűs Bernát (O10)

Szakolczai Alex (1629) – You Qingyi (Kína, 1891) 1-0

A megnyitási felkészülés bejött, majd Alex végig szépen nyúzta ellenfelét. Végül gyalogot nyert és vezérvégjáték került a táblára. Az ellenfél kereste az öröksakkot és próbálta megakadályozni, hogy Alex egy kis közkatonából tisztet csináljon… de nem tudta elkerülni a vereséget! Bravó Alex ismét! Így kell ezt csinálni! Holnap is lécciii! 🙂

Szakolczai Alex (O10)
G12

Kiss Inez (1569) – Ayoub Auriane (Libanon, 1152) 1-0

Inez a partijára nem büszke, csak annyit mondott, hogy könnyen nyerte: mára már kijött a nem ezért jöttünk érzés… Viszont a jó hír, hogy még van 3 forduló, ahol lehet értékes trófeát is gyűjteni.
Az ellenfélről nem tudtunk semmit, így meglepetéssel készültünk. A
nyitás után néhány tempó adok-kapok után Inez került térelőnybe a
középjátékban, ahol egy szép kombinációval gyalogot nyert, majd az
ellenfél a kellemetlen állásban sakk-bástyát nézett el. Bravó! Holnap is kell a pont!

Kiss Inez (G12)
O12

Mészáros-Csonka Dávid (1871) – Bensidi Malek (Algéria, 1421) 0,5-0,5

Malek nem volt balek – hogy ezzel az igen rossz szóviccel vezessem fel az értékelést. Bár egy érdekes nyitás került a táblára, Dávid jobban jött ki belőle. Az ígéretes állásban viszont sajnos nem tudta nyerésig fokozni az előnyét. Szomorú volt, hogy fél pont lett a vége! Holnap kérhetnénk egészet?

Mészáros-Csonka Dávid (O12)
Egy pár érdekesség képekben:
Testszken a mosdóból kifele jövet (Fotó: FIDE Facebook oldala)
Konkrétan 5 forduló kellett ahhoz, hogy rájöjjenek: ezt a rettentő sz*r játszmalapot ha összetűzik, az némileg segít rajta...

Esti kikapcsolódás – Naama Bay

A csapat a forduló után úgy döntött, hogy bemegy Naama Bay-be, ami bazáros, kávézós, mindenes… és ott kicsit eltöltjük az időt, hogy ki tudjanak a fiatalok kapcsolni. Estére semmilyen sakkot és elemzést így nem terveztünk. Itt egy rövid videó arról, hogyan is néz ez ki:

Az ifjoncok a Naama Bay "bejáratnál"
A csapat Naama Bayen (hiányoznak: Szakolczaiék)
Edzők és a gyerekek

A bazározás után úgy döntöttünk, hogy beülünk valami hangulatos helyre és megiszunk egy üdítőt. Ahova beültünk, annak parádés hangulata volt!

Fiatalok a frissítőkkel
Villő meg a tea! 🙂

az italokat elfogyasztva kértük a számlát, ahol azért ért egy „kis furcsaság”. Oké, azt tudtuk, hogy jó helyen vagyunk és hogy itt ez drága lesz és az árakhoz még akár 20% extrát is hozzáadnak… De a számlán 1130 Egyiptomi Font helyett 1990 szerepelt. USA dollárban megadva még nagyobb átverés lett volna, mert az már 68$. 

(Aki meg tudja mondani a számláról, hogy mit ittunk, az vendégem egy bármire Egyiptomban! 🙂 ).

Számla. Ugye neked is érthető? 🙂

Ezt úgy kell nagyjából érteni, hogy 10.000 Ft körüli összegért ittunk és simán megnyomták a duplázót. Magyar gyerek úgyse érted…! Csakhogy mi kiszámoltuk és szóltunk… mindemellett nagyjából olyan értékben tettünk be Fontot és Dollárt a kis bukszába. Mikor szóltunk, hogy valami itt nem stimm, mert mindennel együtt nem kellene 1400-nál többet fizessünk, akkor a pincér srác mondta, hogy az oké, amit beletettünk neki! 

Érdekes az egyiptomi élet, itt a pincérek röntgen szemmel rendelkeznek… ugyanis a mi hősünknek fogalma sem volt róla, hogy mennyit tettünk oda neki! (Gergő mondta, hogyha ezt tudjuk, pár 5$-ost kivehettünk volna… 🙂 ).

Összeségében azonban a gyerekek és a felnőttek is nagyon élvezték az estét! Reméljük, hogy holnap szép győzelmeknek örülhetünk majd!

Hajrá magyarok!

Gál Péter (sakkoktató)

(Az értékelést Kiss Gergő, dr. Benedeczky Lehel, Radani Ádám és jómagam raktuk össze.)

Még szintén kedvelheted