Egyéb kategória Sztori, történet

Egyiptom világbajnokság – Tizenkettedik nap, tizedik forduló: Erősen hajrázunk!

Tizenkettedik nap, tizedik forduló: erősen hajrázunk! Jó nap volt a mai!

A tizedik forduló a magyarok napja volt! Vadkerti Annán kívül mindenki hozott pontot – legtöbbünk egészet! Holnap a zárófordulóhoz érkezünk.

Az utolsó előtti fordulóhoz érve a reggelt a tengerparton töltötte a csapat nagy része. A tenger gyönyörű, azonban ez a partszakasz kevésbé érdekes olyan úszás tudatlan személyeknek, mint én vagyok 🙂 Így picit belógattam a lábamat és mentem pihenni a napágyra. (Ennek egy gyöngéd napszúrás lett az eredmény délutánra, dehát valamit valamiért 🙂 ).
 
A tengerpartról visszajőve a délelőtti kikapcsolódásom Aranyosi Péter és Felméri Péter Dumaszínházas videó voltak. Rengeteget tudok rajtuk nevetni – és most már nagyon kellett a sakkmentes kikapcsolódás!
A vidámság jegyében és hogy lassan újra repülőre kell szálljunk, eszembe jutott az egyik legnagyobb jelenet az Airplane! című filmből. „Saccolni tud?” 🙂

A tizedik forduló értékelése:

G8

Kiss Villő (1056) – Latifi Myrto (Görögország) 1-0

Villő miniatűr partiban mattolta ellenfelét! Nagyon jól jön az ilyen önbizalom növelő játszma az utolsó forduló előtt! Villő még egy ilyet – vagy akár hosszabb győzelmet a végére! 🙂

Kiss Villő (G8)
O8
Krajnc Jakob (Szlovénia) – Nagy Norbert (1413) 0-1
Norbit elvileg nem féltettem, ráadásul Tasi bácsi is azt mondta délelőtt a telefonba, hogy végre egy verhető európai ellenfél. Ettől függetlenül azért nem voltam nyugodt, mert Norbi az utolsó fordulókban messze formán kívül játszik… Azonban ezt a partit magabiztosan hozta! Bravó, holnap is még egy ugyanilyen szép pontot Norbi!
Nagy Norbert(O8)
G10

Alaa Eldin Raghad (Egyiptom, 1290) – Vadkerti Anna (1123) 1-0

Anna volt az egyedüli, aki ma kikapott. Érezhetően szomorúbb volt és a partijáról is keveset árult el. Egy valahogy lehet ezen biztosan javítani: egy holnapi győzelemmel!

Vadkerti Anna (G10)
O10
Hegedűs Bernát (1641) – Kiringoda Thehas Rithmitha (Srí Lanka, 1423) 1-0
Bernát ma is (viszonylag) gyorsan nyert. Úgy látom, ő is rápörgött a hajrára! Holnap még az utolsó ellenfelet intézzük el! 😉 Hajrá!
Hegedűs Bernát (O10)

Obidjonov Oriyat (Üzbég, 1843) – Szakolczai Alex (1629) 0,5-0,5

Alex közvetített táblán ült, így egészen sok mindent láttam a partijából. Szépen rakta a nyitást, jól jött ki belőle, majd egészen ötletesen játszott. Tetszetős volt a két bástyáért odaadni a vezért, aztán az ellenfél hibázott és Bástya+Huszár+Futó Vs. Vezér állás jött ki. Helyes, ez nyerve van – gondoltam. Alex nagyon magabiztosan sakkozott, egy pici hibától kezdtem félni: nagyon fogyott az ideje… az egyszerűnek tűnő állás persze csak a „kibicnek” egyszerű, benne ülve teljes más… sajnos az időzavar közeledtével Alex folyamatosan rontott az állásán. Végül a kapkodásban remiben egyeztek meg. Fájó döntetetlen, ez a parti a Tied volt Alex! Holnap viszont tedd ezt félre és nyerd meg az utolsót! Hajrá!

G12

Kiss Inez (1569) – Attieh Kate (Libanon, 1414) 1-0

Inez partijáról megint semmit nem tudok, csak annyit, hogy nyert. Azért egy pici adalék infót hozzá tudok tenni: az ellenfele velünk lakik egy szállodában és nagyon aranyos az egész család Így, hogy Inez nyert, még aranyosabbak lettek a szememben! 🙂

Gergőtől jött hozzá infó:

Ineznek a nyitás jól kijött, majd a huszárgyalogok kölcsönös piszkálása után vezércserében egyeztek meg. Az ellenfélnél futó maradt, ennek ellenére bezárta az ólajtót a huszárra, magát meg ki a játékból. Adódhatott volna technikai probléma az ezt követő pozíciós szakaszban, de ezt a libanoni már csak akkor vette észre, amikor a magyar támadó sereg az ellenfél hadállásába tört. Sötét futója kamikaze akcióval tudta csak megállítani világos hetedik sori gyalogját, a tiszthátrány pedig azonnali feladást vont maga után.

Kiss Inez (G12)
O12
Mészáros-Csonka Dávid (1871) – Kiryttopoulos Ioannis (Görögország, 1609) 1-0
A nap legszebb partija! Igazi támadó gyöngyszem! Dávidról az ellenfél leütött egy mérgezett gyalogot – cserébe Dávid király elleni támadást kapott. Nyúzta, szorította, nyomorgatta… Nem hagyta élni az ellenfél őfelségét! Végül a görög sakkozó nem bírta a nyomást és rosszat lépett, amit Dávid kíméletlenül kihasznált! Bravóóó! Kérhetnék holnap is egy ugyanilyet? Lécci! 🙂

Hogy ne legyen könnyű az élet az utolsó pillanatokban…

Nekünk a repülőnk pénteken hajnalban, 04.20-kor száll fel. Az itteni gondolkodás szerint 3 órával előtte kint kell lenni, tehát 01.20-kor. Ezt a dolgot tetézi, hogy óra visszaállítás lesz pénteken éjfélről csütörtök 23.00-ra… Tehát még egy órával előbb kell kelni. 00.20-ra kint kell lenni a reptéren… transzfer, kicsekkolás… nagy tortúra lesz! 🙁

Vidám este

Este igazi egyiptomi szőnyegtánc volt a hotelünkben. Érdekes volt! 🙂 És vettünk fel a srácokkal egy rövid videót is, hogy mi volt a partijukban – és mi lesz holnap!

Túl jó volt a hangulat, vagy ötször vettük újra… 🙂

Ha kíváncsi vagy a bakiparádére, akkor a Sakktanitas.hu Facebook oldalán megtalálod!

https://www.facebook.com/sakktanitas.hu

Az elkészült videó pedig itt van:

Holnapra nagyon kell a szurkolás otthonról is, mert az utolsó forduló jön!

Hajrá magyarok!

Gál Péter (sakkoktató)

Nagy Norbi támogatói - Nélkülük nem tudtunk volna itt lenni! KÖSZÖNJÜK!

Még szintén kedvelheted