Egyéb kategória Sztori, történet

Egyiptom Sakkvilágbajnokság – Ötödik nap, harmadik forduló. Nem rossz, de lehetne jobb is!

Az ötödik napon a harmadik fordulótól sok jót vártunk... végül felemás eredmények születtek.

Szerdán, az ötödik napon már a harmadik fordulóhoz érkeztünk. Az az igazság, hogy már több napja fogalmam sincs, hogy milyen nap van. Csak a napi program van meg…

A napi program pedig szinte mindig így néz ki:

8.30-09.00 reggeli

09.00-10.30 készülés a délutáni fordulóra

10.30-11.30 Fürcsi

11.30-12.30 pihenés a szobában

12.30-13.30 ebéd

13.45 indulás a transzferhez

15.00-tól kb. 19.00-ig forduló

19.30-20.00 vacsora

20.00-22.00 partielemzések, értékelések

Ha tehát valaki azt gondolja, hogy itt hatalmas nyaralás megy, akkor meg kell jegyeznem, hogy napi egy óra medencés szabad program van „engedélyezve” gyerekeknek – és szülőknek 🙂 A többi az kőkemény „munka” a gyerekeknek és izgulás a szülőknek, edzőknek!

A mi programunk annyiban változott, hogy Norbival a tegnapi partit nem akartam már nézni és a vereség gondolatáról sem akartam többet beszélni. Múlt, menjünk tovább, mert látszott rajta, hogy elég komoly STOP tábla elé ért fejben. És izgul, hogy most mi lesz. Holott nincs mit izgulni, első világverseny, lényegében bármit ér el, az már gyönyörű és büszkék leszünk rá! Persze azért tegyünk meg mindent, hogy a legjobb eredmény legyen! 😉

Így reggeli után szabad programot adtam Norbiéknak, akik medencével töltötték el. Ellenben felhívtam a figyelmet, hogy több pihenést szeretnék ebéd előtt – amiből egy nagy alvás lett Norbinak.

13.45-kor most egészen pontosan indult a transzfer, időben odaértünk a versenyterembe. Még a versenybírói eligazításból is sikerült elcsípnem:

15.00-kor pontban indult a forduló. Biztonság és ellenőrzések terén ma semmi fejlődés nem történet, pontosan úgy zajlott minden, mint tegnap.

A magyar delegáció a harmadik forduló előtt (Hiányoznak: Szakolczaiék)
A harmadik forduló értékelése:
G8

Halangoda Sayumi (Srí Lanka) – Kiss Villő (1056) 1-0

Villőnél leesett egy Vezér, utána szépen megkavarta az állast, de a Vezér sajnos Vezér maradt. Mármint mínuszba… Sajnáljuk, de a kis csajszi lelkes és nem tört össze. Mindenből tanulunk, holnap pedig újult erővel állunk csatába!

Kiss Villő (G8)
O8

Awlyakuliyev Maksat (Türkmén) – Nagy Norbert (1413) 0,5-0,5

Norbi nagyon izgult ma. Éreztem, hogy a tegnapi vereség teljesen összekuszálta a gondolatait. Láttam rajta, hogy most megvan a „mi lesz, ha ma is kikapok?” para.

A partira ráláttunk és amit láttam, az sajnos nem volt jó. Konkrét állást nem, viszont gyors lépések láthatóak voltak… Az pedig itt, a vb-n biztosan nem lesz jó! Aztán azt láttam, hogy Norbi döntetlent ajánl. Basszus… Ha Norbi döntetlent ajánl, akkor nagyon rossz, vagy egyenesen vesztő állása van… Aztán lépés után megint ajánl, sőt, hívja a bírót. Két bíró is odamegy és vizsgálják a játszmalapot. Majd kihívják a két játékost egy külön táblához…

Ekkor már leesett, hogy Norbi lépésismétlés miatt döntetlen igénnyel fordult a bíróhoz! Wow! Sajnos azonban az állás rekonstruálása kapcsán kiderül, hogy csak kettő van meg, nem pedig három… így a parti folytatódik. Ez még talán jó is lehet nekünk, mert ha az ellenfél nagyon meg akarja verni Norbit, akkor képes visszanyalni a fagyi! 25 perc tovább játék után vége lett a partinak.

Norbi kifele jövet mondja, hogy döntetlen lett, patt! „De vesztett állásom volt” – mondta. (Tudom… gondoltam, de nem mondtam neki.)

Összességében nagyon büszke vagyok rá! Első világversenyen minden rutin nélkül döntetlent igényelni egy idegen nyelvű bírótól. Tökös dolog! 🙂 És ami fontos: nem kaptunk ki, és ma szinte csak ez számított!

Remélem, hogy a fejben rend kerül és holnap már újra úgy küzdünk, mint egy oroszlán!

Nagy Norbert (O8)
G10

Wen Liana (Anglia, 1208) – Vadkerti Anna (1123) 0-1

Bravó Anna, megvan az első világbajnoki pont! Hogyan is történt? Az egyiptomi naplementében elmondja Ő! 🙂

O10
Tulegen Ramazan (Kazahsztán, 1267) – Hegedűs Bernát (1641) 0,5-0,5
 
Bernát partija végig egyenlő körül volt, túl sok izgalom nem történt benne. Egy ponton lehetett volna egy bátrabb folytatást találni amiben több a játék, az nem lett meg így maradt az igazságos döntetlen 🙂
Hegedűs Bernát (O10)
Ioannidis Konstantinos I (Görögország, 1392) – Szakolczai Alex (1629) 0-1
 

Bravó Alex! Hatalmas küzdelemben nagyon szép pontot hoztál! Tegnap Bernát még nem bírt ezzel a görög sráccal, de Te ma adtál neki! 🙂 3-ból 2,5 pont, csak így tovább! Holnap már közvetítős asztalon leszel!

 

Szakolczai Alex (O10)
G12
Alakbarli Inji (Azerbajdzsán, 1287) – Kiss Inez (1569) 0-1


Inez megviccelt minket, mert kifelé jövet azt mondta, hogy vesztett. Jómagam estig ebbe a hitben voltam… 🙂 A partit tekintve egy izolált gyalogos állása volt, ahol az ellenfél lova elment gyalogot eprészni, amit Inez egy matt támadással jutalmazott 🙂 Bravó, csak így tovább!

Kiss Inez (G12)
O12

Gasparyan Beniamin (Örményország, 1542) – Mészáros-Csonka Dávid (1871) 1-0

Dávid ellenfele a parti előtt is nagyon magabiztosnak tűnt. Túlságosan is. Sajnos a partiban is ez történt: túljátszotta Dávidot. Világos minőséget áldozott egy ígéretes állás és a hatodik sorra betörő taktikai gyalog miatt. Gyorsan lépett, lényegében mintha egy nagymester egy házivarit rakna csuklóból. Dávid nem találta meg az ellenszert, így vereség lett a vége. Pici hideg zuhany, de túl jó idő van itt Egyiptomban ahhoz, hogy megfázzunk! 😉 Holnap lehet javítani! Menni fog!

Mészáros-Csonka Dávid (O12)

Összességében négy pont lett ma a hétből. Nem rossz! De lehetne jobb! 😉

A partik végeztével a teljes csapat a Concordba ment vacsizni. Utána pedig a fiatalok elemeztek, sakkoztak, a felnőttek pedig Nagy Norbi egyik támogatójának, a szekszárdi Vesztergombi Pincészetnek a jóvoltából bort kóstoltak 🙂 Hálás köszönet Vesztergombi Csabiéknak!

Kellemes este volt, jót beszélgettünk, kóstoltunk!

Folytatás holnap!

Borkóstoló képekben:

 

Felnőttek és a borkóstoló
Vesztergombi Cabernet Sauvignon és St. László Bikavér
Esti elemzés, sakkpartik

Hajrá magyarok!

(A második forduló értékelését Kiss Gergő, dr. Benedeczky Lehel, Radnai Ádám és jómagam raktuk össze.)

Gál Péter (sakkoktató)

Még szintén kedvelheted