Egyéb kategória

Egyiptom Sakkvilágbajnokság – Negyedik nap, második forduló. Ez nem a mi napunk volt…

Negyedik nap, második forduló. A szervezés javult, a magyar delegáció pontok terén romlott...

Negyedik napjához és második fordulójához érkezett az egyiptomi sakkvilágbajnokság. Jó hír, hogy a szervezők kezdik picit összekapni magukat, viszont rossz hír, hogy ez a forduló nem a magyaroké volt…

A reggelire ma is 8.30-kor került sor a Condordeban, és viszonylag pontos is volt a csapat, így együtt tudtunk reggelizni. Utána (9.30-10.30) egyéni készülés jött. Mi Nagy Norbival a tegnapi partit nézegettük, amihez már online becsatlakozott Norbi másik edzője, Taskovits István (Tasi bácsi) is. Sajnos a második fordulós, kínai ellenfélről semmi infó nem volt, viszont Norbinak nagyon felhívtam a figyelmét, hogy a „vágott szeműek” (bocs 🙂 ) legtöbbje jól játszik és attól, hogy semmit nem tudunk róla, a várható az az, hogy „nem lesz pályaidegen” 🙂 Norbi sajnos ezt nem vette komolyan… sem én, sem Tasi bácsi nem tudta megértetni vele, hogy ez itt már nem lesz sétagalopp… de erről majd később.

A készülés után 10.30-11.30 medencézés jött. Élvezet nézni, hogy a gyerekek mennyire jól kijönnek egymással! Rengeteg nevetés, jókedv! Itt ismét meg kell jegyeznem, hogy nem csak a gyerekek találtak egymásra, hanem a szülők, edzők is igazi csapatot alkotnak… MAGYAR CSAPAT!

Az erkélyemről a kilátás

Medencézés után pihenő jött. Sajnos nekem kezd eléggé deficites lenni az alvás. Késő éjszakába nyúlóan írom a blogokat (jelenleg itt 00:07 van, amikor ezt írom), így valamelyik délelőtt ki kell majd hagynom a medencét és rendbe tenni ezt az alvás kérdést 🙂 

Pihi után jött az ebéd, aztán pedig kíváncsian vártuk, hogy a 14.00-ás transzfer sikerül-e. Most sikerült, sőt, már 13.30 körül jött busz! Úgy tűnt, hogy sikerült az eddigi napokon javítani a szervezőknek!

Szervezők javulnak!

A buszokkal időben a verseny helyszínére értünk, ahol bekísértük a gyerekeket kb. 14.30 körül. Elmondták, hogy a szülők külön kijáraton át távozhatnak, és a fenti nézőtérre csak kikapcsolt állapotú telefont lehet felvinni. Aki ezt megszegi, ki fogják tiltani.

És tényleg. Majdnem kitiltották… de legalább rászóltak arra a két szülőre, aki ma is úgy gondolta, hogy felmegy és telefonozik! Kénytelenek voltak kikapcsolni és eltenni a telefonjukat. Az önkéntesek egyébként minden hangosabb szóra szóltak, így a kísérők, szülők, edzők most viszonylag halkan, vagy halkabban kellett, hogy legyenek! Fejlődés! Már csak 5-6 forduló és menni fog ez kedves szervezők! Igaz, addigra csak pár forduló marad, de az legalább jól fog lemenni! (Tudom, ne legyek már telhetetlen és lássam meg a jót, javulást! 🙂

A verseny csarnoka (Fotó: FIDE Facebook)

Vásárlás a forduló alatt

Vadkerti Eszterrel és Mészáros-Csonka Barbarával a forduló kezdete után vásárolni indultunk. Hátha van a közelben valami bazár… 🙂 Viszont ez a sportközpont nagyon a város szélén van, vagy legalábbis mi (végül) így éreztük. Kb. 30 perc gyaloglás a semmibe, majd sikerült valami normálisabb házakat találni. (Sajnos a peremvidéken igazi mélyszegénység van, csúnyábban fogalmazva pusztulat…)

Végül egy bevásárlóközpontba jutottunk be, ahol mindenféle üdítőt és alap dolgokat vettünk. A legtöbb mindent aprópénzért. Példuál a dobozos üdítők 90 Ft, a helyi csokik meg 50 Ft körül vannak (és finomak!).

Visszaúton felfedeztem a kórházat. Nem tudom, hogy itt mennyi kórház van és merem remélni, hogy mi csak valami város szélit láttuk, de ez nagyon durva… otthon ehhez képest 5 csillagos szálloda az egészségügy! (Pedig otthon is pusztulat sajnos!)

Kórház - a város szélén? Csak ide ne kerülj be...

A kb. másfél órás túránkról visszaérkezve Lehel azzal fogadott, hogy Norbi most végzett. Nem voltam boldog… tudtam ez mit jelent… de rohantam az átvevő pontra. Norbi lógó orral mondta, hogy „ez most nem sikerült”.

A második forduló értékelése:

G8

Kiss Villő (1056) – Vitsiuk Aleksandra (Orosz) 0-1

Villő lelkesen készült a nyitásra, ahol az ellenfél picit mást lépett, mint amit várt. Nem zökkentette ki, szépen rakta a partit és jó volt utólag hallgatni, hogy mennyi mindenre gondolt, mennyi mindent számolt a parti kapcsán. Sajnos a középjátékban elnézett egy motívumot, ami végül megpecsételte a parti sorsát.

 

Kiss Villő (G8)
O8

Nagy Norbert (1413) – Qian Qipeng (Kína) 0-1

Norbiról már írtam. Egyelőre még az az érzés van benne, hogy itt mindenkit csuklóból fog verni és a mai parti is ennek jegyében zajlott. A kínai kis srác azonban egészen szépen és magas fokon nyúzta meg Norbit. Egy pillanatban volt csak esélyünk arra, hogy „visszajöjjünk” a partiba és nyílttá tegyük… azonban Norbi emellett az esély mellett elment. A továbbiakban le kell higgadnunk és vissza kell szállni a Földre: itt a világ legjobbjai vannak, nem pedig iskolai hobbisták! Ha jönnie kell pofonnak, akkor úgy érzem, hogy jókor jött és Norbi ebből tanul! Én bízom benne! Hajrá!

Nagy Norbert (O8)
G10

Vadkerti Anna (1123) – Gomes J Vaneesha Oshini (Srí Lanka,  1226) 0-1

Annának nagyon szurkoltunk, hogy legyen meg az első pontja. A megnyitást jól rakta, bár az ellenfele felcserélt egy lépéssorrendet, így lett volna esély némi előnyt szerezni. Sajnos a középjátékban ő is elnézett egy motívumot és ez őneki is a pontjába került. Holnapban nagyon bízunk, bár sajnos az se lesz egyszerű, a párosítást látva… Kell a „gól”, mert onnantól már jobban fog menni! Tudom! Gyerünk Anna!

 

Vadkerti Anna (G10)
O10

Hegedűs Bernát (1641) – Ioannidis Konstantinos I (Görög, 1392) 0,5-0,5

Bernát már a megnyitás kezdeti szakaszában ismeretlen területre került. A zártabb szerkezetben nem talált játékot, több helyen azt éreztük, hogy várakozó lépésekkel próbálja az ellenfél szándékát kipuhatolózni. Az ellenfél jött is  – és megérkezett nagy nehezen az a pillanat, amikor már „volt mire focizni” a magyar U10-es bajnoknak. Sajnos ennek annyira megörült, hogy rögtön gyalogot nézett el… és ezzel egyidejűleg kapott egy remi ajánlatot. Objektív már lényegesen rosszabb hadállásban elfogadta. A parti összképét nézve ez jó eredmény – és maradt a veretlenség! Holnap jöhet a következő egész pont! 😉

Hegedűs Bernát (O10)
O10
Szakolczai Alex (1629) – Kalinichenko German Yu (Orosz) 1-0
Alex magabiztosan játszott ma. Tisztet nyert, azonban végül három gyalog került az ellenfél képzeletbeli zsebébe cserébe. Az állása ettől függetlenül nagyon jó volt – és az ellenfél hirtelen kezdett „velünk lenni”! Cserélgetett és szépen teljesen vesztőre rontotta a (talán még) érdekest. Bravó Alex, szép pont! Gratulálunk, holnap is így tovább!

 

Szakolczai Alex (O10)
G12

Kiss Inez (1569) – Muradova Nebahat (Türkmén, 1194)

Inez nagyon nyerni akart. A nyitásból viszont nem jött ki igazán jól, de küzdött, számolt, kapart! 🙂 Az ellenfél talált egy gyengeséget és azonnal lecsapott rá. Inez „vért izzadva” kivédekezte, majd szépen, lassan kezébe vette az irányítást. Bonyolult középjátékban a lépésismétlés első szagától is kitért – mert nyerni jött! Sajnos azonban ezzel komoly bajba keverte magát… gyilkos kötés került a táblára, amiből nem sikerült jól kibújni. Hullámzó parti volt, de mindent összevetve fájó vereség! Holnap lehet javítani! Inez szerencsére nagyon motivált, úgyhogy nem lesz gond! Hajrá!

Kiss Inez (G12)
O12
Mészáros-Csonka Dávid (1871) – Norkeliunas Sarunas (Litván, 1385) 1-0
Dávid a tegnapi vereséget gyorsan feledtetni akarta. Sikerült is, 23 lépésben győzött! No azért ennyire könnyű nem volt…! A megnyitásban hatalmas kavarás és rettentő bonyolult állás jött ki. A tábla tele taktikával! Dávid komoly nyomást helyezett az ellenfélre, amibe végül a litván srác bele is rokkant: azonnal vesztőt húzott. Gratula Dávid, hatalmas pacsi! Holnap ezt folytatni, keményen!
Mészáros-Csonka Dávid (O12)

Dávid a szép győzelmével kiérdemelte, hogy a napi interjú alanya legyen! 🙂 Beszélt a partijáról és azt is megtudtuk, hogy mit szeret enni Egyiptomban!

A forduló után közös vacsora következett a Condordeban. Hegedűs Bernát a végén pár sütit is bevállalt! 🙂

Bernát és a sütik! 🙂

Közös elemzés

A vacsi után pedig összeült a csapat és közös partinézésbe, elemzésbe kezdett az edzőkkel. Kiveséztük az összes partit, így sajnos ez most jól elhúzódott. 23.00 körül fejeztük be. Mindenképp tanulságos volt!

Folytatás holnap! Remélem, hogy kövér magyar pontokról tudok beszámolni. Felőlem akár visszatérhetünk oda is, hogy a szervezés sz*r, a pontok pedig jönnek! 🙂

Hajrá magyarok!

(A második forduló értékelését Kiss Gergő, dr. Benedeczky Lehel, Radnai Ádám és jómagam raktuk össze.)

Gál Péter (sakkoktató)

Közös elemzés vacsi után

Még szintén kedvelheted