Egyéb kategória Sztori, történet

Egyiptom Sakkvilágbajnokság – Hatodik nap, negyedik forduló: szép magyar győzelmek!

Hatodik nap, negyedik forduló: szép magyar győzelmek!

Az egyiptomi sakkvilágbajnokság negyedik fordulójában a magyarok szép győzelmeket arattak. Fájó pont volt, hogy Szakolczai Alex (U10) szépen, magabiztosan vezetett partija a kölcsönös időzavarban elment.
 
Sakkon kívül még belekóstoltunk az egyiptomi bazárok vendégszeretetébe és volt esti foci is! 🙂

Ahogy egyre jobban belemelegszünk a fordulókba, úgy történik ugyanaz délelőtt: reggeli, medencézés, pihenés, ebéd, pihenés, transzfer, forduló.

Nekem ez annyiban volt más ma, hogy a Sakktanitas.hu közösségi médiás, Sakktanitas.hu Weekendes és a Mattolnás dolgaimat kellett rendezgetni, így a délelőtti medencézés kimaradt. Alvás terén is szerettem volna egy kis kompenzációt adni magamnak, miután mindent befejeztem, de épphogy lehajtottam a fejem egy 20 percre, már kopogott is a takarító „haverom”, hogy jönne. Mondtam neki, hogy fél óra és jöhet… de akkor már nem tudtam visszaaludni.

Betegségek, gyomorbajok a magyar csapatnál:

Egyiptomban kardinális kérdés, hogy mit egyél, mit igyál – illetve mit ne egyél és mit ne igyál, hogy a gyomrod bírja a kiképzést. Én Enterollal és Bolus adstringens gyógyszerekkel felfegyverkezve jöttem (köszönet érte a sakkos patikusaimnak, dr. Papp Csabának és dr. Papp Tamásnak!). Enterolt eszem már az idejövetel előtt egy nappal, míg a Boluskát csak akkor, ha gond van. Hát tegnap megérkezett. A reggeli toilett kapcsán olyan hangok jöttek ki belőlem, mint amilyeneket a mérges macska szokott kiadni… 🙂 Így nekiálltam a Bolusnak. Mára már (szinte) semmi gond.

A csapatból Mészáros-Csonka Dávid járt ugyanígy – szerencsére ott sincs gond – és ma dr. Benedeczky Lehel jelezte, hogy sz*rul van… vagyis a helyes megfogalmazás inkább a „f*sul van” lenne 🙂 🙁 Estére viszont már ő is jobban lett! 

Reméljük egyikünk sem kapta a nyakába a Fáraó átkát, mert az előző posztban láthattátok, hogy a kórház az minden, csak nem jó hely!

Sakk, negyedik forduló:

A negyedik forduló kapcsán el tudom mondani, hogy mára sem változtak a biztonsági intézkedések, beléptetés, ilyesmik. Minden ugyanúgy megy, mint eddig – és valszeg ez már így is fog maradni. Erről eszembe jut Csernobilban Gyatlov elvtárs mondása: „3,6 nem jó, de nem is tragikus…”

Időben érkeztük a transzferrel, a gyerekek időben foglalták el a helyüket. Izgult most is mindenki, talán egyedül Mészáros-Csonka Dávidon láttam a nyugalmat. Parti előtt már 15 perccel a helyén ült és csendben koncentrált. 

Egy-egy tanítványomnak meg szoktam mutatni a Túl a csúcson című film egyik jelenetét, mikor Stallone a szkander világbajnokság döntőjében elmondja, hogy a sapkát hátrafordítva már szinte géppé alakul át és onnantól csak a szkanderre koncentrál. Így kellene sakkozni is! A környezet kikapcsol, amikor a tábla elé ülünk, akkor onnantól már csak a sakk! Ha még nem láttad, itt a jelenet:

Bazár – igazi turisták voltunk… 🙂

Forduló kezdete után Dávid édesanyjával úgy döntöttünk, hogy elmegyünk egy kicsit bazározni. Beültünk egy taxiba és nagyjából 1400 Ft-ért elvitt minket a Naama Bay-be. Ott egy picit sétállgatva már az első árus azonnal be akart hívni minket… mondtuk köszi, megyünk… de hogy menjünk csak be, mert van magyar pénze és a vendégkönyvbe írjunk már bele. Bementünk (a csőbe…). 🙂

Persze nagyon rendes és kedves volt, és nagyon jól beszélt angolul (ami errefelé ritka). Ha már írtunk a vendégkönyvbe, akkor szagoljuk meg ezt a parfümöt, azt az illatosítót… és egyszer csak azon vettük magunkat észre, hogy már mindent kipakolt és szagolgatjuk, hozott nekünk inni, stb. Nem akarok sokat írni róla, valahogy úgy kell elképzelni a dolgot, mint amikor beültetnek a hintába, ringatnak és mi pedig élvezzük, hogy dejó ez így 🙂 Igazi showt csinált és ekkor már tudtam, hogy innen vásárlás nélkül nem megyünk ki. Ráadásul nekem kellett parfüm és ráadásul tetszett is az egyik illat… Lényeg a lényeg, hogy két megpakolt szatyorral távoztunk. Hogy jó üzlet volt-e? Szerintem igen, bár hozzá kell tegyem reálisan, hogy valószínűleg azért a showt is kifizettük! 🙂 A végén hozzátette elköszönésnél, hogy ha bármikor erre járunk, menjünk be hozzá egy teára, vagy kávéra, mert eddig volt a business, innentől barátság van – és ha bármi kell, akkor segít 🙂

Ali barátom, a bazáros! 🙂

A negyedik forduló értékelése:

G8

Kiss Villő (1056) – Classen Meara (Németország) 1-0

Villő nagyon lelkesen jött ma sakkozni és a megnyitási készülése is ült. A partit viszonylag gyorsan megnyerte, így máris feledtette a tegnapi vereségét. Kifelé jövet megpróbálta eljátszani, amit tegnap nővére, Inez, hogy azt mondta, hogy vesztett… de annyira mosolyogva mondta, hogy senki nem hitt neki! 🙂 Bravó Villő! Holnap is ilyet!

Kiss Villő (G8)
O8

Nagy Norbert (1413) – Hariton Luca (Moldáv) 1-0

Az első olyan játékos nekünk, akiről találtam partikat. Túl nagy erőt nem mutatott egyikben sem, sőt, alaptaktikákat nézett el… így nem féltettem Norbit ma egy picit sem! Tudtam, hogy nyerni fog, hiszen ez a stílus fekszik neki most a legjobban. Az ellenfél rakja, Norbi meg taktikával legyőzi 🙂 A forgatókönyvem bejött, már a 15. lépésben tiszt előnye volt Norbinak. Sajnos azonban utána sikerült fél vállról venni a dolgokat… az ellenfél lenyert egy minőséget, így két könnyűtiszt lett a bástya ellen. Tehát újra meg kellett nyerni a partit… Márpedig egy partit sokszor elég nagy meló egyszer is megnyerni… Norbinak azért sikerült másodszorra is! Bravó, a parti elejéért és a végéért jár a nagy dicséret!

Adalék infó: Norbinál ismét bíró kellett, ugyanis amikor az ellenfél lenyerte a minőséget, akkor bírót hívott, hogy ez az állás már remi! („Tele táblánál”, ahogy a sakkozók mondják.) Norbi pedig mondta, a bírónak, hogy „Noooo”! A bíró mosolygott és továbbjátszást ítélt.

Holnap egyébként össze kell szedni magunkat rendesen, mert a lazázásnak vereség lehet a „jutalma”! Holnap már Tasi bácsi (Taskovits István), Norbi másik edzőjének otthonról jövő segítsége is kelleni fog, mert az ellenfél erős, és van róla anyag is. (Eddig nem tudott mit hozzátenni.)

Nagy Norbert (O8)
G10

Fu Ashley (Kanada, 1217) – Vadkerti Anna (1123) 0-1

Anna szintén gyorsan nyert. Úgy tűnik, a copfos hóhér beindult! 🙂 Bár a megnyitási készülés már a második lépésben kuka volt erre a partira, ettől függetlenül ami kialakult, azt Anna pontosan rakta. Az ellenfél figyelmetlenségét pedig gyorsan kihasználta. Eredménye egy kövér pont! Bravó, holnap is ilyet!

Vadkerti Anna (G10)
O10
Szakolczai Alex (1629) – Banerjee Supratit (Skócia, 1939) 0-1

 

Hivatalosan skót ellenfele volt Alexnek, azonban szerintünk minden bizonnyal indiai gyökerekkel rendelkezik. Az ötös táblán, tehát ÉLŐ közvetített táblán játszottak. Alex sokáig kis pluszt hozott, majd a végjátékra sima döntetlen, de sajnos világossal úgy lehetett érezni, hogy lehet ezt még (eredményesen) nyúzni. A kölcsönös időzavarban viszont jött egy rossz lépés és máris ment a pont az ellenfélhez… 🙁 Fájó vereség! Nem érdemelte meg Alex! Fel kell dolgozni és holnap javítani! Hajrá!

Szakolczai Alex (U10)

Hegedűs Bernát (1641) – Aaryan Amol Waghmare (India, 1372) 1-0

Bernát ezt a pontot szépen hozta! A videoben elmondja, hogyan érezte a partit és hogy mi a célja még Egyiptomban a sakk mellett! 😉

Hegedűs Bernát (O10)
G12

Kiss Inez (1569) – Le Thai Hoang Anh (Vietnám, 1507) 0-1

Inez partijáról sokat nem tudok, sajnos az esti elemzésnél se láttam. Hosszú parti volt és egészen fáradtan jött ki. Holnap lehet javítani! Gyerünk, gyerünk!

Kiss Inez (G12)
O12

Mészáros-Csonka Dávid (1871) – Dandeniya D D L N (Srí Lanka, 1526) 0,5-0,5

Mint már korábban írtam, tetszett Dávidnak a nyugalma és koncentrációja a parti előtt. A magyar delegáció legerősebb játékosa, ahogy én látom, sok mindenben már nagyon érett sakkozó és nagyon sokat tud! Parti előtt nagyon úgy éreztem, hogy ezt megnyeri. Félig lett csak igazam 🙂 Megnyitás kapcsán már a második lépésben lukra futott, és sajnos az ellenfél inkább nem kikapni, mint nyerni akart… Fél pontnál talán nem volt a partiban több.

 

Mészáros-Csonka Dávid (O12)

Este a szokásos együtt vacsi után a csapat egyik része az elemzést választotta, a másik részével (Bernát, Norbi, Dávid, Lehel és jómagam) elmentünk esti focizni. Nagyon jó, füves focipályája van a hotelnek. Egészen jól kimozogták magukat a srácok, biztos jól fognak aludni! 🙂

Holnap nehéz napja lesz a csapatnak, úgyhogy kell a pihenés!

Hajrá magyarok!

(A negyedik forduló értékelését Kiss Gergő, dr. Benedeczky Lehel, Radnai Ádám és jómagam raktuk össze.)

Gál Péter (sakkoktató)

 

Még szintén kedvelheted