Sztori, történet

II. Bodri Sakktábor beszámoló – 2023. július 31. – augusztus 4.

II. Bodri Sakktábor - Szekszárd, 2023. július 31. - augusztus 4.

2023. július 31. – augusztus 4. között immáron második alkalom került megrendezésre a Bodri Sakktábor. Szekszárd mellett Faluhelyen, a gyönyörű Bodri Birtokon 23 lelkes gyermek jött el, hogy sakk tudást és élményeket gyűjtsön.

Reggelente az ébredő Bodri Birtok fogadott minket

2023. március végén hirdettem meg a II. Bodri Sakktábort – április közepén lényegében már telt ház is volt! (Hálás köszönet érte!). A programok között délelőtt intenzív sakkoktatás, délután pedig sakkos és kevésbé sakkos programokat céloztunk. 

Idén két csoportba vártuk a gyerekeket: középhaladó csoport, ahol már a sakk szabályait és a matt fogalmát ismerik, illetve haladó csoport, akik már versenyeken is játszottak. Előbbi csoportot jómagam, míg a haladó csoportot Taskovits István FIDE mester oktatta. 

Öröm és megtisztelő volt számomra, hogy Tasi bácsi idén is elfogadta a felkérést. Az ország egyik legjobb ifjúsági edzője, több, mint 30 éves oktatói múlttal, rengeteg bajnok tanítvánnyal. Sakktáborok terén is több tucat áll mögötte, a gyerekek mindenhol szeretik is tisztelik.Könnyen és jól tudunk együtt dolgozni, így nála nehezen találtam volna jobbat 🙂

Tasi bácsi

A középhaladó csoportba 14 gyermek tartozott, velük a Kápolnateremben edzettünk délelőttönként. Ennek egyik hatalmas előnye az volt, hogy mivel ez egy pincerész, így a nyári melegben is nagyon kellemes és hűvös. A haladó csoport 9 tagja pedig a „sasfészekben” (Tasi bácsi keresztelte erre a névre) szívta magába a tudást.

 

A haladó csoport a "sasfészekben"

A heti programot és azt az ismertető, amit a szülőknek küldtem, a blogposzt legalján olvashatod, azonban én pár gondolattal áttekintem most a napokat. Minden délelőtt 7.30-tól fogadtuk a gyerekeket, majd 8.45-ig a Bodri játszótéren ment a játék. Hinta és a trambulin nagy kedvenc volt! Aztán 3×45 perc sakkoktatás következett. Szünetekben vagy a játszótér, vagy pedig a sakktáblák (tandem) nyújtottak kikapcsolódást.

Délben az Optimus étterem teraszán ebédeltünk. Nagyon finoman főznek és a személyzet mindig minden kívánságunkat leste. Köszönjük! A délutáni programok változtak, így azokról írok bővebben.

Hétfő:

Ebéd után kis pihi, játszás, majd Magnus Carlsen életének rövid bemutatásával folytatódott a nap. Azután pedig a háziverseny első három fordulóját játszották le a fiatalok – külön a középhaladók és a haladók. (2×15 perces partik).
 
16.00-16.30 között jöttek a gyerekekért a szülők.

 

Kedd:

Délután sakkmentes program jött, ellátogattunk a RiZoo állatsimogatóba. Megismerkedtünk az állatokkal, simogattuk, etettük őket, illetve kézműves foglalkozáson is részt vehettek azok a gyerekek. Érdekes és jó délután volt! A napzárás ezúttal a Tesco parkolóban történt, ide jöttek a szülők a gyerekekért.

Vince serényen etet 🙂
Csajok kézműveskednek a RiZooban
Szerda:
Ebéd után Tasi bácsi a sakkozás 13. világbajnokáról, Garry Kaszparovról mesélt a fiataloknak, majd jött a házibajnokság maradék három fordulója.
 
Élmény a sakkozás a pincében 🙂

Csütörtök:

Ezt a napot sokan várták, ugyanis délután a számháború jött! Azonban előtte még taktikai fejtörőversenyen agyaltak a fiatalok. A középhaladóknál nagy csatában végül Sebestyén Levente lett a bajnok, míg a haladóknál Matejcsek Vajk az utolsó pillanatban bukta el a remélt bajnoki címét – Bősz Miklós győzött!

Következett a számháború a szőlőtőkék között két csapatban. Természetesen egyeztettem előtte a Bodri Pincészet vezető borászával, Urbán Peti barátommal, hogy nincs-e semmi gond, vagy veszélyes permetezés a terepen. Ő zöld utat adott, így kezdődhetett a játék! A piros csapatot idén unokahúgom, Nyári Döníz vezette, még a kékeket én. Sajnos a tavalyi eredmény ismétlődött meg: kikaptunk idén is! Sőt, Matejcsek Vajk ejtette ki idén is… Na de majd jövőre! 🙂

Számháború kapcsán viccesen szoktuk mondani, hogy ez nem kötelező, ha valaki sakkozni szeretne maradni, akkor Tasi bácsival gyalog végjátékozhat. Erre persze mindenki a számháborút szokta választani… azonban idén volt két srác, Sebi és Imi, aki azt mondta, hogy ők maradnának, mert szeretnének még Tasi bácsitól tanulni! (Nagyon helyes!)

 

Számháború. Kék csapat. Jövőre nyerünk!

Péntek:

Az utolsó naphoz érkeztünk. A gyerekek a délelőtti sakkoktatást már kevésbé bírták, de ezzel nem is volt gond. Öt napon keresztül öntöttük beléjük a tudást, így a végére már csak a legkitartóbbak szoktak figyelni 🙂 Ebéd után Decsre látogattunk el, ahol Magyarország egyik legszebb sakk klubját, a decsi Fekete Ló Sakk Klubot néztük meg. A Tolna megyei Sakkszövetség elnök és egyben a decsi csapatvezetője, dr. Papp Csaba mutatta be. A haladó csoport tagjai szimultán meccs keretén belül mérhették össze erejüket Tasi bácsival, illetve három srác, Kovács Vince, Sebestyén Levente és Zsók Milán a középhaladók közül is vállalkozott arra, hogy beszálljon a szimultánba.

Szimultán Tasi bácsi ellen

A szimultánban Halmosi Szabolcsnak sikerült legyőznie Tasi bácsit! Gratulálok!

A középhaladók pedig két csapatra oszlottak és a kerti sakkon tanácskozási játékon mérték össze tudásukat három partiban.

Kerti sakkozás

A szimultán és a kerti sakk után jégkrém „fojtottuk le” az izgalmakat, majd pedig jött a táborzárás, eredményhirdetés.

A szervező dolga gyerektábor kapcsán sosem egyszerű… azonban őszintén mondhatom, öröm volt ezzel a csapattal az öt nap! Hálás köszönet érte! 

A háziversenyek eredményei:

Középhaladók (14 fő, 6 forduló):

1. Kitanics Igor – 5 pont

2. Szigethy Johanna – 4,5 pont

3. Szigethy Flóra – 4 pont

Haladók (10 fő, 6 forduló):

1. Matejcsek Vajk – 5,5 pont

2. Halmosi Szabolcs – 4 pont

3. Zsók Márk – 4 pont

(A haladó csoport 9 gyereke mellé beszállt Szigethy anyuka, hogy párosan legyenek.)

Érmesek a II. Bodri Sakktáborban
Kupákat, érmeket, könyveket és okleveleket kaptak az éremesek

A táborzárás végén Szekszárdra jöttünk vissza, ahol a Tesco parkolóba jöttek a szülők a gyerekekért.

Köszönet:

A köszönetek sorát Tasi bácsival (Taskovits István) nyitom. Hatalmas tudása és rutinja mindig aranyat ér – nem csak a gyerekeknek, hanem nekem is! 🙂
Hatalmas köszönet jár a Bodri Pincészet és Optimus étterem dolgozóinak, hogy a helyet biztosították és egy héten keresztül minden kívánságunkat teljesítették, finom ételekkel, italokkal láttak el minket!
Köszönöm még feleségemnek, Gál Juditnak és unokahúgomnak, Nyári Döníznek, hogy mindenben segítettek nekem! Szigethy Zsuzsi szülőnek is az egész hetes segítségért köszönet jár!
 
Végül, de picit sem utolsó sorban hálás köszönet jár még a szülőknek, hogy lehetővé tették, hogy gyermekeik nálunk tudjanak élményeket és sakk tudást gyűjteni!
 
Gál Péter
Sakkoktató
2023. augusztus 11.

A III. Bodri Sakktábor várhatóan
2024. január 3-7. között lesz!

Bővebb infók miatt figyeld a Facebook oldalamat! https://www.facebook.com/sakktanitas.hu

A II. Bodri Sakktábor oktatói: Taskovits István (jobbra) és Gál Péter

II. Bodri Sakktábor

2023. július 31. – augusztus 4. (hétfőtől-péntekig)

 

Általános információk:

         A napközis sakktáborunk Szekszárd határában, a gyönyörű Bodri birtokon kerül megrendezésre. Pontos helyszín: Bodri Pincészet Szekszárd, Faluhely dűlő – GPS: 46.3288699, 18.6655974 (https://bodribor.hu)

         Délelőtt intenzív sakkoktatás, délután játékos programok (bővebben lejjebb, a részletes programok címszó alatt).

         Napi háromszori étkezés: délelőtt 10 órakor gyümölcstál, délben a Bodri Optimus étterem ebédje, délután 15.00 körül szendvicsek.

         Hideg ásványíz egész nap lesz a hűtőben, amit a gyermekek bármikor fogyaszthatnak.

         Két „külsős” program lesz: kedd délután a RiZoo állatsimogatót látogatjuk meg pénteken délben pedig átmegyünk Decsre, a Fekete Ló Sakk Klubba. (Biztonságos autók biztonságos sofőrökkel, viszont ha valakinek kellene gyerekülés, vagy van bármilyen kifogása ezzel kapcsolatosan, kérem, hogy jelezze!)

         FONTOS! Kedden és pénteken a gyerekekért a Tesco parkolóba kell majd jönni (kézi autómosó körül)! A többi nap pedig a Bodri Birtokra.

         Tábor vezetője: Gál Péter (+3620-3610850) Ha bármi kérdés lenne, keressenek bátran!

 

Tábor kezdete és zárása:

         A tábor 2023. július 31-én 7.45-kor kezdődik. A Bodri Pincészet kápolnatermében leszünk, ez egy hűvös pincerész az Optimus étterem után. Reggelente a Bodri birtok parkolója melletti játszótéren kezdünk, ide várjuk a gyerekeket.

         Zárás: 2023. augusztus 4-én 15.30-kor a Tesco parkolóban a kézi autómosó előtt.

 Részletes, tervezett program:

 

Augusztus 1. HÉTFŐ:

07.45 – Tábor nyitása, gyerekek fogadása

08.00-09.00 – Ismerkedés a helyszínnel, oktatókkal és a többi gyermekkel

09.00 – 09.45 – Sakkfoglalkozás (1)

09.45-10.00 – Szusszanásnyi szünet

10.00-10.45 – Sakkfoglalkozás (2)

10.45 – 11.00 – Szusszanásnyi szünet

11.00-11.45 – Sakkfoglalkozás (3)

12.00 – 12.45 – Ebéd

12.45-14.00 – Kipihenjük az ebédet J, társasjátékok

14.00 – 14.30 – Sakktörténet, sakktörténelem (Magnus Carlsen pályafutása)

14.30 – 16.00 – Rapid verseny (1-2-3 forduló).

16.00-16.30: Hétfői nap vége

 

Augusztus 2. KEDD:

 

07.45 – Gyerekek fogadása

08.00-09.00 – Társasjátékok, kosarazás a parkolóban

09.00 – 09.45 – Sakkfoglalkozás (1)

 

09.45-10.00 – Szusszanásnyi szünet

10.00-10.45 – Sakkfoglalkozás (2)

10.45 – 11.00 – Szusszanásnyi szünet

11.00-11.45 – Sakkfoglalkozás (3)

12.00 – 12.45 – Ebéd

12.45-14.00 – Kipihenjük az ebédet J, társasjátékok

14.00 – 16.00Látogatás a RiZoo állatsimogatóba, ismeretterjesztő foglalkozás

16.00-16.30: Keddi nap vége – FONTOS! Az állatsimogató után a gyerekeket a Tesco parkolóból (kézi autómosó mellett) lehet majd elvinni

 

Augusztus 3. SZERDA:

07.45 – Gyerekek fogadása

08.00-09.00 – Társasjátékok, kosarazás a parkolóban

09.00 – 09.45 – Sakkfoglalkozás (1)

09.45-10.00 – Szusszanásnyi szünet

10.00-10.45 – Sakkfoglalkozás (2)

10.45 – 11.00 – Szusszanásnyi szünet

11.00-11.45 – Sakkfoglalkozás (3)

12.00 – 12.45 – Ebéd

12.45-14.00 – Kipihenjük az ebédet J, társasjátékok

14.00 – 14.30 – Feladványfejtő verseny – középhaladó és haladó szinten külön!

14.30 – 16.00 – Számháború

16.00-16.30: Szerdai nap vége

 

Augusztus 4. CSÜTÖRTÖK:

07.45 – Gyerekek fogadása

08.00-09.00 – Társasjátékok, kosarazás a parkolóban

09.00 – 09.45 – Sakkfoglalkozás (1)

09.45-10.00 – Szusszanásnyi szünet

10.00-10.45 – Sakkfoglalkozás (2)

10.45 – 11.00 – Szusszanásnyi szünet

11.00-11.45 – Sakkfoglalkozás (3)

12.00 – 12.45 – Ebéd

12.45-14.00 – Kipihenjük az ebédet J, társasjátékok

14.00 – 14.30 – Sakktörténet, sakktörténelem (Rekordok, érdekességek a sakkban)

14.30 – 16.00 – Rapid verseny 4-5-6. forduló

16.00-16.30: Csütörtöki nap vége

 

Augusztus 5. PÉNTEK:

07.45 – Gyerekek fogadása

08.00-09.00 – Társasjátékok, kosarazás a parkolóban

09.00 – 09.45 – Sakkfoglalkozás (1)

09.45-10.00 – Szusszanásnyi szünet

10.00-10.45 – Sakkfoglalkozás (2)

10.45 – 11.00 – Szusszanásnyi szünet

11.00-11.45 – Sakkfoglalkozás (3)

 

12.00-12.30 – Ebéd

12.30 – 15.00 – Utazás Decsre, Magyarország egyik legszebb sakk klubjába, a Fekete Ló Sakk Klubba. Itt a sakk klub megismerése; kerti sakkozás (nagy sakk-kal!) szimultán Taskovits mester ellen; majd táborzárás.

15.30 – Visszatérés Szekszárdra a Tesco parkolóba, búcsú a gyermekektől.

Még szintén kedvelheted