Sakktanitas.hu Weekend

Sakktanitas.hu Weekend Mészáros Gyulával (IM)

Sakktanitas.hu Weekend Mészáros Gyulával (IM) - 2023. december 16-17.

A 2023-as év utolsó Sakktanitas.hu Weekendjére került sor december 16-17-én. A haladó csoportot egykori edzőm, Mészáros Gyula nemzetközi mester oktatta. Téma mi más is lehetett volna, mint a futóvégjátékok, ezen belül is az ellenkező színű futóvégjátékok.

A középhaladók tudását jómagam próbáltam növelni. Folytattuk a motívumok megismerését a felfedett sakkokkal és felfedett támadással.

A jó hangulatú, sakkban gazdag hétvégére ismét nagy volt az érdeklődés, azonban több betegség is közbeszólt.

Mészáros Gyula egykoron a paksi játékosok mellett Decsen is oktatott. A Fekete Ló Sakk Klubba belépve elmondta, hogy idestova 20 éve nem járt itt – pedig anno még a kezdet-kezdetén, a 90-es évek végétől, 8 éven keresztül volt a decsiek edzője. Jó volt nosztalgiázni kicsit!

A Weekendre Szekszárd mellett Velencéről, Székesfehérvárról, Iregszemcséről, Sióagárdról, Dunaújvárosból és Szászvárról is érkezetek ifjoncok.

A szombat délelőtti első órák kapcsán a végjátékok nagy halmazáról beszélt, majd miután képbe kerültek a fiatalok, hogy pontosan mi is lenne az a végjáték, rátért a futókra, majd vasárnap az ellenkező színű futókra. Sajnos csak pár pillanatnyi szerencsém volt hallgatni, hogy miket is tanít, mert közben én a középhaladókkal foglalkoztam. Jó hír viszont, hogy a vasárnapi oktatás nagy részét videóra vettem, így ebből is lesz majd némi anyag – illetve nekem is tanulás 🙂

Gyula olyan tudást adott át a gyerekeknek, amit még sok nagymester sem tud! Érdekes és örömteli volt látni, hogy az elméleti részek után a gyakorlati, olykor nagymester játszmákban elkövetett hibákat megmondták a fiatalok!

Gyula és a futók 🙂

A forma egyébként most is a megszokott volt: délelőtt 3×45 perc tanulás, majd délután a tanultak gyakorlati kipróbálása, feladatok, illetve „örömsakkozás”: szimultán, tandem és háziverseny.

Étkezés terén sem volt változás: tízóraira gyümölcs, majd ebéd, aztán délután szendvicsek. Bár szendvicseket esetén többször győzött a sakkozás 🙂 

Gyulának nagyon érdekes, futós feladványai is voltak, amiken a gyerekek szeretettel agyaltak!

Az órák között és délután többen próbálták legyőzni Gyulát
Keller-Bittó Dimitri szimultán közben
Szimultán kezdete

A hétvége kapcsán vasárnap délutánra szokott kerülni a háziverseny. Bár a gyerekek ezt nagyon élvezik, azért már láttam rajtuk, hogy egészen fáradtak. Gyulának mondtam is, hogy kemény hétvégén vannak túl, a végjáték „dózis” nem kicsire sikerült 🙂 Mire mosolyogva, elégedetten válaszolt: sokat tanultak!

Háziversenyen a fiatalok
Gyula a Tringa Diablóval - azért a háttérben a megnyitás se kutya! 🙂

Köszönet dr. Papp Csabának, a Decs 1990 SE vezetőjének, hogy ezúttal is a gyönyörű Fekete Ló Sakk Klubban edzhettünk! És köszönjük a Tringa Borpince Szekszárdnak, hogy finom borokkal látja el az oktatókat!

Egykori edzőmmel, Mészáros Gyulával, akinek rengeteget köszönhetek sakk terén!

Köszönöm minden gyereknek, aki jött – remélem nagyon sokat fogtok hasznosítani a tanultakból! És köszönet a Szülőknek is, hogy lehetővé tették, hogy a gyerekeik ezen a hétvégén velünk tanulhassanak!

Folytatás 2024-ben! 😉

Gál Péter (Sakkoktató)

2023. december 30.

Még szintén kedvelheted