Sakktanitas.hu Weekend

Sakktanits.hu Weekend 2023 – Végjáték alapok

Sakktanitas.hu Weekend 2023 - Végjáték alapok

Hogyan is jött létre a Sakktanitas.hu Weekend, milyen célt szolgál?

2023 év elején már azon agyaltam, hogy anno a régiós iskolák milyen jól működtek, ezen belül a Mattolna Régiós Sakkiskola mennyi sikerült ért el. Hogy pontosan miért is „zárult be a kapuja”, azt most nem boncolgatnám, viszont szembesültem a ténnyel, hogy nincs ilyen. Taskovits Istvánnal beszélgettünk erről hosszasabban (aki a Mattolna egyik oktatója volt anno), hogy milyen nagy segítség ez a gyerekeknek és milyen sok tudást tud adni.

Egyeztettem a Sakkszövetséggel, hogy mi a terv, van-e régiós iskola koncepció, esetleg támogatás rá. A válasz az volt, hogy igen, tervbe van, így várjak az indítással, egyeztetni fognak velem (is). Várni viszont nem akartam, mert éltem a gyanúperrel, hogy ez a „lesz régiós iskola és lesz rá támogatás is” gondolat azért még messzebb van… Így Tasi bácsival egyeztetve a szakmai részeket, 2023. augusztusában megindult a Weekend. 

(Hogy jó döntés volt, az nem is kérdés, mert jelen írásomkor, 2024. január 11-én még csak ígéret szinten van, hogy lesz régiós iskola… De legjobb esetben is szeptemberben.. szóval, ha várok, minimum egy évet hagytunk volna ki…)

A Sakktanitas.hu Weekend helyszíne Magyarország egyik legszebb sakk klubja, a decsi Fekete Ló Sakk Klub. Itt is hatalmas köszönet jár dr. Papp Csabának, hogy nagy szeretettel biztosítja nekünk mindig ezt a lehetőséget!

A Sakktanitas.hu Weekendet két csoportra találtam ki: 

az egyik a haladó csoport, ahol már versenysakkozó, vagy ide vágyó gyerekek vannak. Nagyjából 1000-1300 ÉLŐ pont – ha ez alapján szeretnénk megítélni. Ezeknek a gyerekeknek négy kiváló, rutinos és nagy tudású oktatót (Taskovits István, Haszon  Dávid, Csiszár Csaba, Mészáros Gyula) hívtam, hívok.

  

Mesterek oktatás közben

A haladó csoport első témája kapcsán Tasi bácsival abban maradtunk, hogy az alapvégjátékok lesz. Rengeteg a hiányosság a végjátékok kapcsán, mert a gyerekek egyszerűen kevés időt fordítanak rá – és az edzőik is kevés időt fordítanak rá. (Bátorkodom halkan megjegyezni és élni a gyanúperrel, hogy ebben közrejátszik az is, hogy az edzőknek is a végjátékok egy homályosabb színfolt lehet.) Egyszerűbb megnyitást, taktikát és stratégiát tanítani és tanulni – és valljuk be, mindegyik élvezetesebb!

Mindegyik tudásszintnek megvan a maga végjátéktudása, azonban ha ettől sokkal jobbak vagyunk, akkor a partijainkat is bátran tereljük végjáték fele – és sokkal nagyobb arányban fogjuk megnyerni! Hogy egy egyszerű példát mondjak, nézzük csak meg a legmagasabb szinten Magnus Carlsent, mennyivel kiemelkedik a végjáték tudása a többiektől! A 2023-as rapid világbajnokságon több olyan partija volt, ahol az egál végjátékot simán nyerte…

Végjáték, végjáték, oké, de mi is az a végjáték?

Mészáros Gyula meghatározása tetszett nekem a legjobban:

Azt az állást nevezzük végjátéknak, ahol a királynak és a gyalogoknak a jelentősége, valamint funkcionális értéke megnövekedik a többi figurához képest.”

Végjátékok kapcsán igazán fontos, hogy az adott végjáték „nyelvét beszéljük”. Ahogy Angilában angolul, Spanyolországban spanyolul, Oroszországban oroszul stb. beszélünk, úgy a végjátékokba érve fontos tisztában legyünk, hogy milyen végjátékban vagyunk és milyen nyelvet kell beszélni, azaz milyen fontos ismérvek, elvek vannak, amik segítségünkre lehetnek. Például vezérvégjátékban fontos az örökös sakk és annak lehetősége, de ugyanez már nem lesz fontos a gyalogvégjátékban. Vagy például bástyavégjátékban a Tarrasch bástya kerül elő, de ugyanez már huszárvégjátékban nem lesz.

Fontosak tehát az alapok, hogy legyen mihez nyúlni, legyenek kapaszkodók. Ezért lett a téma az alapvégjátékok. Taskovits István augusztusban a gyalogvégjátékokat, Csiszár Csaba szeptember végén a bástyavégjátékokat, Haszon Dávid a vezérvégjátékokat, míg Mészáros Gyula decemberben a futóvégjátékokat vette át a fiatalokkal.

 

Tasi bácsival, aki a Sakktanitas.hu Weekend létrehozásában és menetében sokat segít

A haladók mellett egy középhaladó csoportot is indítottam, amit én oktatok. Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik a lépéseket és a matt fogalmát már ismerik, azonban még kisebb tudással rendelkeznek.

Velük a témák a motívumok voltak. Elterelés, ráterelés, alapsori gyengeség, felfedett sakk, felfedett támadás és megnyitási alapok.

Tanácskozási sakk a kertben

Összességében a négy alkalom alatt nagyjából 25 gyerek vett részt a két csoportban. Szekszárd mellett Székesfehérvárról, Velencéről, Dunaújvárosból, Sióagárdról, Szászvárról, de még Orosházáról is jöttek tanulni vágyó ifjoncok. A városokat elnézve a gondolat ténnyé formálódott bennem: keresik, szeretik és szükség van ilyen hétvégekre! 

Haszon Dávidnak még a nyakában is gyerek lógott, annyira élvezték az oktatást 🙂

2024-ben is folytatódni fog, az első félév időpontjai is haladó tematikája ez lesz:

– Január 20-21.: Megnyitási alapelvek, támadásvezetés alapjai. (Edző: Taskovits István – FIDE mester)
– Február 10-11.: Középen rekedt és kihajszolt király elleni támadás (Edző: Csiszár Csaba – nemzetközi mester)
– Április 13-14.: Romboló és koncentrált támadás (Edző: Mészáros Gyula – nemzetközi mester)
– Június 1-2. Azonos és ellenkező oldalra sáncolt királyok elleni támadás (Edző: Haszon Dávid – FIDE mester)

Dolgozom rajta, hogy támogatókat behozzak és a szülők pénztárcáját kíméljem. Tudom, hogy a mai magyar sakkélet finanszírozása nem egyszerű, vagyis pontosítva a legtöbb költség a szülőre hárul. A Sakktanitas.hu Weekend árait tekintve mondhatjuk, hogy – pénzügyi támogató nélkül is – még egészen „szülőbarát” – az ország egyik legjobb árú képzése!

Emellett azért köszönetemet szeretném kifejezni a Tringa Borpince Szekszárdnak, aki finom borokkal támogatja a rendezvényt. (Ez persze csak az oktatóknak és szülőknek támogatás 🙂 ).

A Sakktanitas.hu Weekend támogatója: Tringa Borpince Szekszárd

A jövőben tehát folytatódik a képzés, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lennék partnert a régiós iskola megjelenése kapcsán. Aki ismer, tudja, hogy nagyon is hiszek a közös munkában, és a magyar sakknak jelenleg rengeteg tenni akaró, ÖSSZEFOGÓ sakkozóra, edzőre és vezetőre van (és lenne) szüksége!

Egykori edzőmmel, Mészáros Gyulával, akinek rengeteget köszönhetek sakk terén

 

Amennyiben bármi kérdés lenne a Weekenddel kapcsolatosan, keressetek bátran az elérhetőségeimen! (E-mail: galpeter@sakktanitas.hu, Telefon: +3620-3610850)

Ne feledjétek: Sakkozni menő! 😉

Gál Péter (sakkoktató)

2024.01.11.

 

Még szintén kedvelheted