Egyéb kategória Sztori, történet

Nagy Norbi az U10-es korcsoportos magyar bajnok!

Nagy Norbert megvédte korcsoportos bajnoki címét!

Nagy Norbi páratlan eredményeket ért el áprilisban: Először megnyerte az április 1-6. között, Szolnokon megrendezett korcsoportos bajnokságot a 10 éven aluliak mezőnyében (9 évesen), majd április 27-én az F1 (2015 után született versenyzők, tehát saját korcsoportjában) lett diákolimpia bajnok. 

Mindkét versenyt 100%-os eredménnyel nyerte! Hihetetlen teljesítmény!!

Még mielőtt belecsapnék a versenyek összefoglalójának megírásába, egy piciny előszóval élnék:

A korcsoportos döntő után sokáig „érleltem”, vagy inkább toltam ezt a blogbejegyzés megírását. Tudom, hogy hatalmas tehetség Norbi, így tudtam, hogy minél több jó eredmény fog jönni, annál biztosabb, hogy megérkezik az „ellentábor”: irigy szülők, edzők. Azok a szülők, akiknek a gyereke nem ér el ilyen eredményt és azok az edzők, akik már hosszú-hosszú évek óta oktatnak, de még sosem volt ilyen tanítványuk… Illetve azt is tudom, hogy bár alapvetően elfogadott gondolat sakk berkekben, hogy  „sakkozóknak nem lehet támogatást szerezni”, én többszörösen rácáfolok erre – és ez azoknak az edzőknek bántja a szemét és önérzetét, akiknek ez még sosem sikerült. (Pedig, HA AKAR tenni a tanítványáért, akkor csak fel kell emelje pici popóját a székből és utána kellene menjen! Hány elutasítástást kaptam és kapunk mi is… de megyünk tovább!)

Szóval már most megérkezett egy pici (?!) negatív hullám és sokáig agyaltam rajta, hogy milyen hangvételű blogbejegyzés szülessen – hogy kezeljem ezt „nyilvánosan”. Aki ismer, tudja, hogy hiszek az együtt dolgozásban, hiszem azt, hogy rengeteg jó edző és rengeteg ügyes tanítvány van! Hiszek abban, hogy az a jó a gyereknek, ha korcsoportonként is óriás csaták mennek a bajnoki címekért, mert akkor fejlődik mindenki igazán! És minden csatának a gyerekek között, a TÁBLÁN kellene eldőlni! Sajnos viszont a múltban is voltak olyan szülők, akik nem tudják elviselni, ha a gyereküknél valaki ügyesebb, a jelenben is vannak és a jövőben is lesznek…

Régóta békés természet vagyok, abban is hiszek, hogy sok olyan csata van, amit azzal „nyerünk meg”, hogy meg sem vívjuk… De van egy határ, ami ha átlépésre kerül, akkor kijön belőlem az oroszlán! A jövőben is ha a tanítványomat (vagy engem) bárki támad (főleg a hátam, hátunk mögött!), akkor ő készüljön fel a legrosszabbra és minden haragomra! Meg fogom védeni a tanítványomat! Nagyon jó barát, de szörnyű ellenség tudok lenni…!

Nagyon remélem, hogy a jövőben nem kell ilyenekkel foglalkozzam, ilyenekről írjak! Most pedig jöjjön a szolnoki diadalment megénekelve:

Korcsoportos Magyar Bajnokság

Szolnok, 2024. április 1-6.

A Korcsoportos Magyar Bajnokság a tavalyihoz képest változott: a bejutásos rendszer, ahol a legjobb 10 játékos küzd, már a múlt, nyílt verseny keretein belül lehetett csatázni a bajnoki címért. Hogy ez mennyire jó, vagy rossz, arról megoszlanak a szakmai vélemények. Jómagam a 10-es döntőt képviselem, mivel én úgy gondolom, hogy annak lesz igazán „ereje”. A teljes mezőnyt nézve jelenleg nem volt nagyon „csak sakkozni” vágyó gyermek, hanem akik itt indultak őnekik a legnagyobb része korosztályuk első felébe tartozott – vagy szeretne tartozni.

Tudom, nem egyszerű a Szövetség (rendező) oldala sem: ha több állomásból valamilyen formában próbálják szűrni a legjobb 10-et, akkor annak van komoly (szülői) költség oldala is… Mondjuk három (picit hosszabb) versenyen elindulni költségesebb csak azért, hogy valaki be tudjon jutni a döntőbe…

A megoldást és a fő problémát én abban látom, hogy jelenleg a magyar bajnoki címnek nincs komoly értéke! A dobogóra jutó, ezáltal a világversenyekre kvalifikáló fiatalok a Szövetségtől egy kanyi támogatást nem kapnak! (jelenleg 2024. májusában ez így áll.) Több szülői nézet azt mondja, hogyha mondjuk három versenyre, plusz a döntőre elmegyek, az nagyságrendileg ugyanannyiba kerül, mintha telibe neveznék a világversenyre… Ebben is van igazság bőven!

Ellenben, ha a magyar bajnok nem csak egy szép kupát, könyvet és az eszmei elismerést kapná a bajnoki címért, (és dobogóért), hanem mondjuk 300-500.000 Ft (ne adj Isten több!) hozzájárulást a világversenyhez, akkor mindjárt más lenne a leányzó fekvése – ahogy a mondás tartja. Ebben az esetben máris elnémulnának azok a gondolatok, hogy de a Grand Prix állomások drágák…

Ha pedig már mindenképp nyílt torna, akkor én úgy gondolom, hogy azt januárban kiírni és nyárra, Balatonra! Tudjon a szülő úgy szervezni, előre gondolkodni és adott esetben nyaralással, pihenéssel összekötni. Ebben az esetben a kevésbé bajnokaspiráns versenyzők is jobban várhatók.

Szerencsére ezzel a kérdéssel csak „kibicként” kell foglalkozom, ugyanis a megoldás megtalálása a Magyar Sakkszövetség és az Ifjúsági Bizottság feladata. Addig pedig mi egyet tehetünk: megyünk és rossz/kevésbé jó/megfelelő körülmények egyikeként is csatázunk a korosztályunkkal!

A verseny helyszíne

A verseny szervezésével kapcsolatosan nekem egyébként pozitív az összképem. Én az utolsó négy napra érkeztem csak és amiket tapasztaltam: a versenyterem (tornaterem) jó és tágas volt, persze olvastam visszajelzéseket, hogy besütött a Nap, ami zavaró volt. (Szerintem is jobb lenne egy kacsalábon forgó palotába rendezni, ahol ha elkezd sütni a Nap, akkor csak simán fordítunk egyet a helyen és máris gond egy száll se… Vagy pedig javaslom jövőre előre egyeztetni a Nappal is, hogy mikor mit szeretnénk. 🙂 Savanyú humort félretéve: Norbi nem jelezte, hogy bármi ilyen gondja lett volna, úgyhogy erről én nem tudok nyilatkozni.

A versenybírók és szervezők is jól végezték dolgukat leszámítva nekünk azt, hogy a közvetítős táblákon három partiban is rossz eredmény volt látható az élő közvetítés kapcsán. Tudom, a királyok helyzetén múlik a végén, és Horváth Csabitól már azt is tudom, hogy az eredményen úgy lehet változtatni, hogy  a Chess.com-nak külön kell kérvényezni, de a posztom megírásának időpontjában (2024.05.04.) még mindig a rossz eredmények érhetők el online…

Az étkezést igénybe vettem és szerintem a menza jellegű kaják tökéletesek voltak: nagy adagok és jól főztek! (Hozzátéve, hogy nekem azért nehéz rosszat adni, ha éhes vagyok 🙂 ). Ár-érték arányban viszont biztos vagyok benne, hogy tökéletes választás volt!

Kimondottan tetszett a szelfi pont a verseny helyszínén, a suliban a szülők, kísérők kényelmesen elfértek. Vidéki Sándor a Sakkszülők facebook csoportjában írt egyébként hosszabban a szervezésről, amivel szinte teljesen egyetértek! Vidéki mester leírta ott, hogy lehetne abban is fejlődni, hogy a szülőknek, kísérőknek program ajánlatokat raknak össze. A Sakktanitas.hu Weekendek kapcsán én foglalkoztam ezzel, hogy messzebbről érkező szülők Szekszárdon tudják értelmesen eltölteni az idejüket, amíg a csemetéjük sakkozik: ismerjék meg a borvidéket, várost és a nevezetességeket. Végül erre nem lett nagy kereslet (bár nálunk csak 10-15 szülőről beszélünk), de ettől függetlenül úgy gondolom, hogyha egy hosszabb verseny kapcsán már csak egy konkrét, szülői program opciót is nagyon értékelnének a szülők! Érdemes lenne a jövőben ezzel is foglalkozni!

Szelfi ponton Norbival

Norbi kapcsán a felkészülés állomásai nem voltak túl biztatóak: sem az évadnyitó FIDE versenyen, sem az NB-s partikon (Decs 1990 SE színeiben) nem mutatott kiemelkedőt a standrad partikban. Persze voltak azért szép és szebb eredmények egy napos rapid versenyeken, de a korcsoportos startra nem úgy érkeztünk, hogy itt most hatalmas eredmény várható.

Gyorsan hozzátéve, hogy a melóban azért picit sem volt hiány: Norbi 2023. szeptemberétől Taskovits István FIDE mesterrel edz heti 2×2 órában, velem már „csak” heti 1×2 órában. Emellett a Sakktanitas.hu Weekenden tanult havi egy hétvégét (kő kemény edzések!), és az önálló munkából is komolyan kivette a részét!

Tasi bácsival viccesen szoktuk mondani, hogy gyorsan eldől, hogy a gyerek mennyire szereti a sakkot: ha a versenypartik között kiszaladva, (vagy pedig otthon) egyből előkerül a telefon (tablet), ahol a rózsaszín fülű vámpírokat kezdi el lövöldözni órák hosszat, akkor a szülőnek nem kell meglepődni, hogy a sakkban nem lesznek hatalmas eredmények. „Ahol a figyelmed, ott a világod!” A legjobb sakkozó gyerekeknek a figyelme (és a világa) a sakktábla körül forog.

Visszatérve a felkészülésre: az edzések kapcsán Norbi taktikájának fejlesztése mellett Tasi bácsival stabil megnyitási repertoár kialakítása és pozíciós alapok lerakása is elindult. Velem legfőképp a változatszámítás és stratégiai részek megismerése került elő.

A korcsoportos versenyre az edzői stáb eredményt elvárást nem fogalmazott meg, mindössze annyit mondtunk, hogy jó, koncentrált partik sakkozását szeretnénk látni. Ha ez sikerül, az a dobogóra elég lesz!

Korcsoportos bajnokság fordulóról-fordulóra:

Az első fordulót Mile Benjámin János ellen kezdtük. Ez volt az egyetlen parti, amit nem lehetett online követni és mindig nagyon fontos az „első gól berúgása”, úgyhogy hihetetlenül izgultam. A parti viszonylag sokáig tartott, az ellenfelünk ötletesen és jól rakta össze az állását. Majd a középjátékban egy alaptaktikát (elterelés) nézett el, amire Norbi azonnal rácsapott. Minőséget nyert, majd könnyedén nyerte onnan már a partit.

A második fordulóban mindjárt a bajnokság nagy esélyeséve, az egyes sorszámú Marton-John Álmos Kiránnal játszott. Kirán nagyon jó sakkos, így komoly csatát vártam. Végülis igazam lett, de nem így gondoltam… ugyanis a partiban Norbi az ellenfele megnyitási megingását kihasználva gyönyörű támadást indított. A másodhúzónak mozzanata nem volt a játszmában, csak az volt a kérdés, hogy ki tudja-e védekezni az állását. Norbi ha megtalálja a 27. Baf1-et, akkor a partit be lehetett volna keretezni és kitenni a falra 🙂 Az azonnal nyerőt kihagyva viszont egy gyalog előnyös huszárvégjátékot nyúzott… sikeresen! (Khm, csak halkan megjegyzem, hogy a Sakktanitas.hu Weekendek egyik féléve csak a végjátékokkal foglalkozott!) Szóval lehet, hogy elfogult vagyok, de azért kimondom: a bajnokesélyesen átgázolt Norbi!

Harmadik fordulóban Tári Árpi jött a délutáni összecsapásban. (A keddi nap duplafordulós volt.) Árpi jó sakkos, amint beépül és összeáll benne a rengeteg munka, amit ő is beletesz, akkor komoly eredményt hozhat! Így én mindig tartok tőle… jelen esetben viszont komoly lélektani előnye volt Norbinak: Árpi délelőtt egy totál nyert állást veszített el az erős Fan Xiatong ellen, így (bokszoló nyelven) az „ütés még benne lehetett”. Igazam lett, nagy ellenállást nem tudott Norbi ellen kifejteni és könnyen került a pont a nevünk mellé.

A szerda délelőtti partiban Gólya Dávid következett. Harmadik nap délelőtti fordulóban fáradtság még szóba sem jöhetett és úgy éreztem, hogy Dávid lesz az igazán kemény dió. Nagyon tartottam tőle – mint kiderült, nem is ok nélkül… Szerencsére online nem tudtam követni a partit, mert közben edzéseim voltak. Akkor néztem csak rá, amikor Dávid egy lépésben nézett el egy alaptaktikát (kettős támadás, alapsor gyengesége), így Norbinak tiszt előnye lett. A partiban visszakattintva, viszont lefagytam.. ugyanis Norbi egy számolási hiba/rossz terv kapcsán simán elnézett két gyalogot. A bástya futós végjáték teljesen veszve volt nekünk! Viszont azért itt jön be az, hogy 10 éven aluli gyerekekről van szó, hibázhatnak… Nade Norbinak most megvan a tiszt előnye, vajon ő tudja érvényesíteni?! – gondoltam. Aztán ahogy láttam a lépéseket, tudtam, hogy Norbinak ez már sima lesz. Mattolta ellenfelét!

A mérkőzés után a napi, Facebookos értékelésemben azt írtam, hogy „Gólya Dávid elleni pont mindenképp értékes lesz a végelszámolásnál is!”. Csak egy játékos ellen írtam ilyet és ezt a verseny közepén tettem. Igazam lett, méghozzá nagyon is! 😉

Az ötödik (délutáni) fordulóban Fan Xiatong ült velünk szembe. Róla is úgy gondoltam, hogy nagyon jó sakkos és a verseny esélyese, így itthon esélylatolgatás közepette annyit mondta Tasi bácsinak, hogyha most nem kapunk ki, akkor reálisan csatázhatunk a bajnoki aranyért…

A partira mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy könnyű volt! Inkább piszoknehéz! A megnyitás kapcsán fegyvertárunk újabb puskáját vettük elő, ami még némi olajozásra szorul… 🙂 Sikerült azonban gyalogot nyerni és egy bonyolult középjátékot csatázni. Az a-b összekötött szabadgyalogok reális esélyt adtak a győzelemre, sőt, Tasi bácsi a parti közben hívott, hogy ilyen szerkezeteket néztek Norbival, szóval ezt nyerésre fogja sakkozni. Sajnos azonban sikeresen lenézte a b-gyalogját… Sebaj, a remi biztos. De Norbi még mindig küzd! Többször elmondtuk neki, hogy az effektív döntetlen állásokban lehet és kell is tesztelni az ellenfelet, hogy a döntetlen tervet tudja-e, vagy netán belehibázik… Norbi több döntetlen ajánlatot visszautasított és „tesztelte”, fárasztotta az ellenfelet kitartóan! Végül a másodhúzó ellépte és ezzel a győzelem a zsebünkbe került!

Norbi csapatának a Decs 1990 SE-nek van egy jelmondta: „No remi no cry!” Ami két dolgot jelent: harcos sakkot játszunk, küzdünk az utolsó pillanatig; és nem sírunk, ha kikapunk! 🙂 Norbi megtanulta a leckét!

A Decs 1990 SE jelmondta: No remi, no cry!

A versenyen 5/5 ponttal, repülőrajttal az élen állt Norbi. Csütörtökön már érkeztem én is Szolnokra, azonban csak délután… Aznap csak egy parti volt, délelőtt Az ellenfél László Boti volt. Ezt a partit nagyon röviden és tömören értékelem: az ellenfél már  a hetedik lépésben egy megnyitási alapmotívumot nézett el, ezzel Norbi gyalogot nyert. (Méghozzá nem is akármilyen gyalogot, hanem centrumgyalogot.) A 16.Vd3 lépéssel pedig egy minőséget is adott Boti, ami után „egykapu” volt a meccs, amit Norbi könnyedén nyert meg.

A szolnoki úton már kitaláltam, hogy délután kikapcsolódásként moziba megyünk. A Kung Fu Panda 4-et nézzük meg. Tök jó választás volt, mindannyian élveztük! 🙂 

Kikapcsolódásként mozi: Kung Fu Panda 4.

A pénteki délelőtti, hetedik forduló előtt azért már egészen bennem és bennünk volt a versenydrukk, vagyis győzelmi drukk: mindannyian tudtuk, hogy egyre közelebb kerülünk a bajnoki címhez. Norbi az ötödik fordulótól pont előnnyel vezette a versenyt és az önbizalma minden győzelemmel hatalmasat ugrott. Ez ugye egy szintig teljesen jó, viszont egy szint után már messze nem lesz jó, könnyelműséget szülhet. Fontosnak tartottam a „Földön tartani” Norbit és megértetni vele, hogy itt még nagyon is jó sakkozók fognak szembe jönni és senki nem adja majd ingyen a pontot!

A hetedik fordulóban ráadásul Cser Matyi következett. Ő volt az a srác tavaly, aki egy fél pontot elcsent Norbitól az U8-as döntőben. Sőt, ha reális akarok lenni, akkor nem elcsente, hanem egy fél pontot adott nekünk… ugyanis nyert állását adta döntetlenre! Ennek tudatában volt mit „elszámolni” vele 🙂 Csakhogy Matyit én hullámzó sakkozónak tartom és a hullámok legnagyobb része pozitív, amikor erősen és ötletesen sakkozik. Reménykedtem benne, hogy Norbi nem veszi félvállról és ha netán mégis, akkor Norbinak a respektje miatt Matyi hibázni fog. Végülis valami ilyesmi lett. Matyi jól jött ki a megnyitásból, pozíciósan nyerő állása lett, azonban Norbi megtámadta ellenfelének királyát – és Matyi ezt rosszul reagálta. A hetedik győzelem, ha nehezen is, de meglett!

A nyolcadik fordulóban már a matematikai győzelem volt a tét! Norbinak pont előnye volt, az egyedüli üldöző Gólya Dávid akit Norbi megvert. (Ugye mondtam, hogy nagy jelentősége lesz annak a pontnak? 😉 ). Ha Norbi nyer, akkor a holtversenynél az első az egymás elleni eredmény, tehát már bajnok! Az ellenfél Mátyás-Martinovics Lehel, akiről sokat nem tudtunk. Annyi viszont látszott, hogy nem a legerősebbek közül való, tehát „ideális” lehet a győztes pontért vívott harcban. Azonban a győztes pont kapcsán mindenkinek megremeg a keze… Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy Norbi már a megnyitás harmadik lépésében mást lépett, mint amit Tasi bácsival készültek… Izgult nah, 9 éves gyerekről van szó. Az online közvetítés 15 perc csúszással ment (minden csalási opciót próbáltak kikerülni). Megindult a közvetítés, majd rá kis időre mondtam Áginak, Norbi anyukájának, hogy elszaladok a mosdóba. A folyosó végén ahogy fordultam be a wc-be azt hallom, hogy mintha azt mondta volna a Norbi, hogy nyertem! Mondom neee, biztos hallucinálok már, annyira izgulok. Aztán elvégeztem dolgom, jövök kifele, mire látom, hogy a folyosó végén ott áll Norbi és mosolyog! Esküszöm, egy pillanatra megálltam, hogy tényleg meghülyültem? Ennyi idő alatt nem végezhetett, ráadásul ami állást láttam, az minden volt, csak jó nem… Majd közeledve Norbi kiabálta nekem, hogy NYERTEEEEEM!

És ott  eltűnt a külvilág nekem… örültünk, ugráltunk.. ISMÉT KORCSOPORTOS MAGYAR BAJNOK NAGY NORBERT! 

Kérdeztem, hogyan sikerült? Mire jött a válasz, hogy elnézett az ellenfél egy mattot! Ja, mondom az egy nyomós érv a kikapásra! 🙂

Irány a bajnoki cukrászda! 🙂 Norbi kérdezte, hogy ehet sütit meg fagyit is? Mondtam neki, hogy azt kérsz és annyit, amit csak szeretnél, mindent megkapsz! Ha kell, maradok mosogatni… 🙂

Az U10-es magyar bajnok és az egyik edzője! 🙂

A cukrászdából egy sztori:

Kért fagyit, sütit, majd mikor megkaptuk, leültünk. Már épp nekiálltam volna enni, mikor Norbi felém fordul és a következő beszélgetés zajlott:

– Péter, sakkozunk?

– Nemár, nem akarunk fagyit enni?

– Jó, de közben! 🙂

– Mi lenne, ha megennénk mindent és utána sakkoznánk?

– Úgy is jó, de közben akkor én fejtek pár feladványt! És elkérte anyukájától a telefont és miközben a bajnoki fagyizás ment, ő feladványokat fejtett! Ahol a figyelmed, ott a világod”….

A kilencedik parti Jiang Yaxing ellen ment. Előző este dr. Papp Csaba, a Decs 1990 Se vezetője telefonon gratulált és annyit kért: „Menjünk rá a 100%-ra!” Viccesen hozzátette: „picit fáj a tavaly elhullajtott fél pont!” 🙂 Norbi megfogadta a csapatvezetői utasítást, és az utolsó pontot egy gyönyörű partiban nyerte meg!

9/9 pont, 100%! Az egész szolnoki mezőnyben egyedül! Mindezt „kicsiként”, tehát a korosztályában fiatalként elérve még nagyobb eredmény! Ha valaki azt mondja, hogy a játékosok között „csak pár hónap, vagy fél év van”, (9 és 10 évesek között) akkor ő nézze innen: Norbi 2022 év végén tanult meg sakkozni, 2023. február óta edz velem. Ez azt jelenti, hogy nincs másfél éve, hogy sakkozik! A többi, rivális ellenfelénél ez a szám 3-4 év…! 😉

Még egy picit a számok tükre: Norbi két év alatt a korcsoportos bajnoki döntőn, majd a nyílt versenyen a 18 partijából 17,5 pontot szerzett! PÉLDÁTLAN TELJESÍTMÉNY!

A szakmai értékelés kapcsán egy nagyon fontos dolgot kiemelnék: egyedül volt az U10-es mezőnyben azzal, hogy ha előnybe került, akkor azt magabiztosan megnyerte! Amikor pedig rosszabb (vagy vesztő) állásba került, akkor nagyon szívósan, ötletesen védekezett! 

És egy tényt szintén nem szeretnék kifelejteni ebből a beszámolóból sem: az U10-es korosztály két erős játékosa, Ilkó-Tóth András és Szakolczai Alex nem indult a versenyen. Ez persze nem a mi „hibánk”, viccesen mondhatnánk azt, hogy csak azok ellen tudunk győzelemre játszani, akik eljönnek a versenyre! 🙂

Akiket a szolnoki bajnoki cím kapcsán mindenképp meg szeretnék említeni, köszönetünket kifejezni:

– Első sorban Norbi szüleinek, akik mindenben (sokszor erőn felül) támogatják Norbit!

– Dr. Papp Csabának, a Decs 1990 SE vezetőjének, aki a nagy anyagi támogatás mellett minden érkező kérést teljesít, vagy próbál teljesíteni, segíteni.

– Oktatás kapcsán Peresztegi-Nagy Róbertné, Klári néni volt az első, aki betekintést adott a 64 mező országába Norbinak az iskolai sakk szakkörök keretein belül. (Aztán jöttem én és nevelőedzőként – és még mindig dolgozom együtt Norbival.) 2023. szeptemberétől pedig a fő szakmai munkát hazánk egyik legrutinosabb ifjúsági edzőjével, Taskovits Istvánnal végzi.

U10 magyar bajnok: Nagy Norbert (Decs 1990 SE)

A bajnoki címmel jogot nyert arra Norbi, hogy képviselje hazáját a világversenyen. A Batuimban rendezendő világbajnokság helyett idén a prágai Európa-bajnokságra esett a választás. A Decs 1990 SE játékosa bltiz, rapid és standard formákban is megméreti majd magát augusztus 16 – szeptember 1. között.

Hajrá Norbi, hajrá magyarok!

Sakkozni menő! 😉

Gál Péter (sakkoktató)

2024. május 4.

Még szintén kedvelheted